Οι μηνιαίες δόσεις δανείων ξεπέρασαν το κόστος των ενοικίων στη Βρετανία

Πηγή εικόνας: Nick Youngson

Tον Οκτώβριο του 2016 σε συνέφερε περισσότερο να αγοράσεις μια κατοικία παρά να τη νοικιάσεις, αν σύγκρινες το μηναίο κόστος ενός ενοικίου με εκείνο της δόσης του στεγαστικού σου δανείου. Πλέον, η ενοικίαση μιας ιδιοκτησίας “σου βγαίνει φθηνότερα” από την αγορά της σε πάνω από το 50% των βρετανικών πόλεων, σύμφωνα με έρευνα της γνωστής ιστοσελίδας Zoomla, που δείχνει ότι οι τιμές των σπιτιών ίσως προσεγγίζουν το peak τους.

Η Ζoomla ανέλυσε το μηνιαίο κόστος ενοικίασης ενός σπιτιού με δύο υπνοδωμάτια  και το σύγκρινε με εκείνο της εξυπηρέτησης ενός ενυπόθηκου δανείου στις 50 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Tο ποσοστό των περιοχών, όπου πλέον είναι οικονομικά πιο συμφέρον να νοικιάσεις έχει αυξηθεί κατά 14% σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2016, όταν το να αγοράσεις ήταν πιο αποδοτικό από άποψη κόστους στο 60% των βρετανικών πόλεων.

Συγκεκριμένα, το μέσο μηνιαίο ενοίκιο για ένα σπίτι δύο υπνοδωματίων στις 50 μεγαλύτερες βρετανικές πόλεις ανέρχεται στις 690 λίρες στερλίνες, όταν η μηνιαία δόση για ένα ενυπόθηκο δάνειο είναι πλέον  £737. Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι οι τιμές “πιάνουν” σταδιακά το peak τους, ιδίως σε ακριβές περιοχές όπως το Λονδίνο ή τα νοτιοανατολικά της χώρας.

Η μακρά περίοδος χαμηλών επιτοκίων, καθώς και τα κυβερνητικά χρηματοδοτικά σχήματα που συγκροτήθηκαν, για να βοηθήσουν στην αγορά σπιτιών μέσω δανείων, έκαναν την προοπτική απόκτησης ενός σπιτιού πιο δελεαστική και αυτό οδήγησε σε άνοδο των τιμών. Από εδώ και στο εξής, κάθε άνοδος στα επιτόκια από τα τρέχοντα ιστορικά χαμηλά τους, θα αυξάνει τις δόσεις των ενυπόθηκων δανείων, κάνοντάς τες πιο βαριές για τους δανειολήπτες.

Άρθρο με πληροφορίες από τον Independent

Διάβασε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed