“Οδηγίες προς ναυτιλόμενους” για την πρόληψη κινδύνων από χημικά και ακτινοβολία, που σχετίζονται με τα δομικά υλικά στο εσωτερικό περιβάλλον, θα δοθούν στο πλαίσιο δύο σημαντικών εκδηλώσεων, που διοργανώνει στο τέλος Νοεμβρίου το ΤΕΕ/ΤΚΜ, στο πλαίσιο του έργου CheRRIE (στο οποίο είναι εταίρος).
Ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι σε τεχνικές υπηρεσίες ιδίως των οργανισμών τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, καθώς και κατασκευαστές κι εκπρόσωποι της βιομηχανίας δομικών υλικών, θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν πλούσια κι αναλυτική ενημέρωση, σε σχέση με τις προοπτικές που δημιουργούνται σε αυτό το πεδίο.
Το σεμινάριο
Αναλυτικότερα, στις 25 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4.30 μετά το μεσημέρι, πρόκειται να πραγματοποιηθεί το εκπαιδευτικό σεμινάριο του έργου CheRRIE, που απευθύνεται σε όλες τις παραπάνω ειδικότητες και ιδιότητες. Μετά το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ.Αλεξάνδρου 49), οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση παρακολούθησης. Στη διάρκεια του σεμιναρίου, θα συζητηθούν θέματα όπως η εκτέλεση υπολογισμών για κινδύνους που σχετίζονται με την ακτινοβολία και τη χρήση χημικών, ενώ θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες περιπτωσιολογικές μελέτες (case studies). Εισηγηές θα είναι οι καθηγητές Ντένης Σαρηγιάννης (ΑΠΘ), Πέρυ Μεντζέλου (ΑΤΕΙ) και Στέλιος Ξάνθος (ΑΤΕΙ) και ο δρ Σπύρος Καρακίτσιος (ΑΠΘ). Το αναλυτικό πρόγραμμα του δωρεάν σεμιναρίου μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Και η εκδήλωση
Στις 30 Νοεμβρίου θα ακολουθήσει η καταληκτική εκδήλωση του έργου CheRRIE, η οποία θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί, στον ίδιο χώρο, με στόχο -μεταξύ άλλων- να αναδειχτούν οι προοπτικές που δημιουργούνται μέσω του έργου CheRRIE για τη βιομηχανία δομικών υλικών, τις κατασκευές, την επιστημονική κοινότητα και τελικά τη δημόσια υγεία. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης θα βρεθούν θέματα όπως οι δειγματοληψίες σε δομικά υλικά για εργαστηριακή χρήση, οι μετρήσεις in situ (επιτόπου) και η αξιολόγηση κινδύνου. Ομιλίες θα πραγματοποιήσουν οι καθηγητές Ντένης Σαρηγιάννης (ΑΠΘ), Θεοδόσης Παπαλιάγκας (ΑΤΕΙ), Στέλιος Ξάνθος (ΑΠΘ) και Πέρυ Μεντζέλου (ΑΤΕΙ), ο δρ Σπύρος Καρακίτσιος και εκ μέρους της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών η καθηγήτρια Βίλμα Πετκόβα. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να δείτε ΕΔΩ
Ποιοι είναι οι στόχοι του έργου CheRRIE;
Το έργο (Chemical and Radiological Risk in the Indoor Environment – CheRRIE) είναι ένα έργο στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG IV Ελλάδα-Βουλγαρία, διάρκειας 20 μηνών του οποίου κύριοι στόχοι είναι:
- Η καταγραφή της εκπομπής ακτινοβολίας και χημικών ουσιών από δομικά υλικά, τόσο παραδοσιακά (σκυρόδεμα, τούβλα, ξύλινα δάπεδα, έπιπλα κ.λπ.), όσο και σύγχρονα (γυψοσανίδες, γρανίτης, δάπεδα βινυλίου, κλπ.) που χρησιμοποιούνται σε τυπικές ελληνικές και βουλγάρικες κατασκευές.
- Ο υπολογισμός του ρυθμού δόσης και η χρονική εξέλιξη της λόγω της έκθεσης σε ακτινοβολίες και χημικά που εκπέμπονται από αυτές τις κατασκευές.
- Η συγκριτική αξιολόγηση των κινδύνων από χημικά και ακτινοβολία για τη δημόσια υγεία, από διάφορα υλικά κατασκευής και τη συγκεκριμένη χρήση οικοδομικών υλικών που παρουσιάζουν αυξημένη φυσική ραδιενέργειας (π.χ. τέφρα σταθμού παραγωγής ενέργειας στο τσιμέντο, φυσικό γρανίτη, πλακάκια, κλπ.) και εκπομπές χημικών ουσιών (π.χ. βενζόλιο από χρώματα, φορμαλδεΰδη από ξύλινα έπιπλα κλπ.).
- Ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων των φυσικών, χημικών και ιδιοτήτων ακτινοβολίας των δομικών υλικών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.
- Η δημιουργία ενός συστήματος πληροφοριών στη βάση ενός υπολογιστικού πλέγματος που θα διευκολύνει την ανταλλαγή γνώσεων/πληροφορίας μεταξύ Ελλήνων και Βουλγάρων εταίρων. Η δημιουργία αυτής της προηγμένης υποδομής θα ενισχύσει την προστασία της δημόσιας υγείας με την ενσωμάτωση των επιστημονικών πόρων και εμπειρογνωμοσύνης στις διασυνοριακές περιοχές και στις δύο χώρες. Επιπλέον, θα χρησιμεύσει ως μια κοινότητα με βάση την επιστημονική και τεχνική υποδομή για την εκτέλεση αυτών των τύπων των μελετών και σε άλλες περιοχές των δύο χωρών (πέρα από τις διασυνοριακές), ενισχύοντας έτσι τόσο την επιστημονική τεχνογνωσία στις χώρες, όσο και το επίπεδο της δημόσιας υγείας και της προστασίας των καταναλωτών.
Απώτερος στόχος του CheRRIE; ένα ενεργό σχέδιο διάδοσης και κατάρτισης θα τεθεί σε δράση ιδίως κατά το δεύτερο έτος του σχεδίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι από τα αποτελέσματα του έργου θα ωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό (α) η επιστημονική κοινότητα που δραστηριοποιείται στις σχέσεις περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας (β) ο κλάδος των κατασκευών και των ενώσεων καταναλωτών στις διασυνοριακές περιοχές. Εταίροι του έργου, εκτός από το ΤΕΕ/ΤΚΜ, είναι η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών(Institute of Mineralogy and Crystallography), ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων – Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών – Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων της Βουλγαρίας (τμήμα Μπλαγκόεβγκραντ).