Αυτά τα mega-projects θα αλλάξουν την Κίνα ως το 2020

Η Κίνα αλλάζει μέρα με την ημέρα -κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη κατασκευαστικά mega-projects,  τα οποία εκτιμάται ότι θα αλλάξουν ριζικά τη μορφή της.

Η δορυφορική πόλη Nanhui

Μεταξύ αυτών, η πόλη-δορυφόρος Nanhui, κάτι σαν αστικοποιημένο προάστιο της περιοχής Πουντόγκ στη Σαγκάη, η οποία εκτιμάται ότι θα παραδοθεί το 2020. Η νέα πόλη κατασκευάζεται από το 2003 και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων οκτώ πανεπιστημιοπόλεις, ένα μουσείο, οικιστικά συγκροτήματα, πλατείες και εμπορικές χρήσεις.

Σχεδιασμένοι από τους Γερμανούς αρχιτέκτονες Gerkan, Marg και Partners, η Nanhui New City, που στόχος είναι να προσελκύσει 800.000 κατοίκους, θα στοιχίσει σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 4,5 δισ. δολάρια.

Η Κίνα αστικοποιείται ραγδαία -πάνω από 100 κινεζικές πόλεις έχουν αυτή τη στιγμή πληθυσμό μεγαλύτερο του 1 εκατ. ανθρώπων- παρότι τα projects αστικοποίησης, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, δεν είναι πάντα επιτυχή, με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί πόλεις φαντάσματα (δες παλαιότερα δημοσιεύματα του ιστολογίου του ΤΕΕ/ΤΚΜ ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ)

H πράσινη Chengdu Great City
Όταν θα ολοκληρωθεί το 2020, η Chengdu Great City —που κατασκευάζεται δύο μίλια έξω από την πόλη Chengdu— θα περιλαμβάνει αρκετά σπίτια για τη φιλοξενία 80.000 ανθρώπων. Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες που τη σχεδίασαν (architects Adrian Smith + Gordon Gill Architecture), η πόλη θα είναι πολύ λιγότερο εξαρτώμενη από αυτοκίνητα, σε σχέση με τις περισσότερες κινεζικές μητροπόλεις.

Για παράδειγμα, το 50% των δρόμων της θα είναι πεζόδρομοι, ενώ κάθε σπίτι θα βρίσκεται σε απόσταση πεζοπορίας μόλις δύο λεπτών από ένα δημόσιο πάρκο. Στόχος των αρχιτεκτόνων είναι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στη νέα αυτή πόλη να είναι κατά 60% χαμηλότερες από εκείνες μιας συμβατικής πόλης αντίστοιχου πληθυσμού. Το 60% της έκτασής της θα διατεθεί για καλλιεργήσιμη γη, ενώ το 15% θα είναι πάρκα και εκτάσεις πρασίνου. Η κατασκευή της πόλης σε έκταση συνολικού εμβαδού 13 εκατ. τετραγωνικών ποδιών ξεκίνησε το 2012.

Άρθρο με πληροφορίες από τον Business Insider

Δείτε το πρωτότυπο άρθρο και όλα τα mega-projects ΕΔΩ

Comments are closed