Μνημόνια συνεργασίας εννέα οργανισμών και φορέων με το Digital Hub της Cisco

Μνημόνιο συνεργασίας με εννέα οργανισμούς και φορείς υπέγραψε το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (digital hub), που εγκαινίασε τον περασμένο Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη ο τεχνολογικός κολοσσός Cisco.

Στόχος, όπως εξήγησε ο  συντονιστής του digital hub, κ. Νίκος Λαμπρογεώργος, αυτό να αποτελέσει την «καρδιά» της καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με την προσφορά ψηφιακών λύσεων «on demand» (κατόπιν ζήτησης) και «out of the box» (έξω από τα συνηθισμένα) σε τομείς αιχμής.

Μνημόνια συνεργασίας υπεγράφησαν με τα πανεπιστήμια Αριστοτέλειο (ΑΠΘ), Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και Πάτρας, με το City College, University of York Europe Campus, τους δήμους Πυλαίας-Χορτιάτη και Αλεξανδρούπολης, καθώς και τα επιμελητήρια Εμποροβιομηχανικό, Επαγγελματικό (ΕΒΕΘ και ΕΕΘ) και Ελληνοϊταλικό Θεσσαλονίκης.

Αντίστοιχα μνημόνια αναμένεται να υπογραφούν το επόμενο δίμηνο με Περιφέρειες, Υπουργεία και ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ήδη το digital hub φιλοξενεί μία νεοφυή επιχείρηση και σύντομα θα ανοίξει και μια δεύτερη θέση για startup.

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η Cisco Βουλγαρίας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να φέρει εδώ πελάτες της, ενδιαφέρον έχει εκφράσει και ο δήμος Τιράνων, ενώ συνέργειες επιδιώκεται να αναπτυχθούν γενικά στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, στην περίπτωση του δήμου Αλεξανδρούπολης, η συνεργασία αφορά όπως επισήμανε ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, την επίτευξη αποτελεσματικής άυλης επικοινωνίας μεταξύ δήμου και δημοτών, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο του δήμου, ο οποίος είναι ο πέμπτος πιο «απλωμένος» γεωγραφικά στην Ελλάδα, καθώς και τους τομείς της τηλεϊατρικής και των σχετικών συμβουλευτικών υπηρεσιών και της εκπαίδευσης των πολιτών.

Το αμέσως προσεχές διάστηκα θα τεθούν σε πρακτική εφαρμογή οι στόχοι των μνημονίων συνεργασίας με τους φορείς, οι οποίοι είναι: η από κοινού ανάπτυξη, έρευνα, διάδοση και εκπαίδευση σε τεχνολογίες ψηφιακού μετασχηματισμού, η δημιουργία καινοτόμων λύσεων σε προβλήματα της καθημερινότητας σχετικά με τη λειτουργία της κοινωνίας, καθώς και η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

Μεταξύ άλλων, τα μνημόνια προβλέπουν την εκπόνηση ερευνών και μελετών και την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων και πιλοτικών τεχνολογικών εφαρμογών, τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τεχνολογίες αιχμής και τη δημιουργική οικονομία και την αξιοποίηση διεθνών δικτύων για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ τοπικών εταιρειών και των ομολόγων τους στο εξωτερικό. Επιπλέον, προβλέπουν τη συμμετοχή σε ερευνητικά έργα που σχετίζονται με το μέλλον της εργασίας, της επιχειρηματικότητας, της εκπαίδευσης και του ψηφιακού μετασχηματισμού.

 Εκ μέρους του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, το μνημόνιο υπέγραψε ο δήμαρχος κ. Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, από πλευράς του ΑΠΘ ο αντιπρύτανης κ. Ευστράτιος Στυλιανίδης, ενώ το ΠΑΜΑΚ και το Πανεπιστήμιο Πάτρας εκπροσώπησαν οι πρυτάνεις κ.κ. Στυλιανός Κατρανίδης και Χρήστος Μπούρας. Το ΕΒΕΘ, το ΕΕΘ και το Ελληνοϊταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκαν από τους προέδρους τους κ. Γιάννη Μασούτη, κ. Μιχάλη Ζορπίδη και κ. Χρήστο Σαραντόπουλο αντίστοιχα, ενώ το CITY College, University of York Europe Campus εκπροσώπησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου κ. Γιώργος Στρατηγάκης.

Comments are closed