Close up στην αρχιτεκτονική των φυλακών τεσσάρων χωρών

Πηγή εικόνας: Jan Banning, France, Maison d'arrêt Bois d'Arcy.

Πηγή εικόνας: Jan Banning, France, Maison d’arrêt Bois d’Arcy.

Ο Ολλανδός φωτογράφος Jan Banning πέρασε χρόνια από τη ζωή του, κάνοντας κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να αποφύγουν: προσπαθώντας να μπει σε φυλακές σε όλον τον κόσμο. Και τελικά τα κατάφερε να διεισδύσει στα άδυτα σωφρονιστικών ιδρυμάτων σε τέσσερις χώρες και συγκεκριμένα στην Κολομβία, την Ουγκάντα, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Οχι ώς τρόφιμος βέβαια, αλλά ώς φωτογράφος, που αποτύπωσε την αρχιτεκτονική τους. Το καινούργιο του βιβλίο, “Law & Order”, είναι μια επιτομή των φωτογραφιών του είδους, καθώς και οπτικοποιήσεων των χώρων και σκέψεων για τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος.

Οι φωτογραφίες δεν εστιάζουν μόνο σε τρόφιμους και φύλακες -όπως άλλα αντίστοιχα εγχειρήματα- αλλά και στην αρχιτεκτονική των φυλακών, αποκαλύπτοντας σε κοινή θέα εικόνες που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται ποτέ να δουν στη ζωή τους.

Μέχρι και πέντε χρόνια πήρε στον Banning να κερδίσει το δικαίωμα να μπει σε κάποιες φυλακές. Η ευκολότερη περίπτωση ήταν η Ουγκάντα, όπου ο φωτογράφος έλαβε την άδεια να φωτογραφίσει δέκα φυλακές, μεταξύ των οποίων και ορισμένες υψίστης ασφαλείας. Αντίθετα, οι άλλες τρεις χώρες έθεσαν μπροστά στον Banning γραφειοκρατικά εμπόδια σε ύψος …βουνού. Στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάστηκε να εγγυηθούν για το ποιόν του φωτογράφου υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Οι τέσσερις χώρες επελέγησαν με τη βοήθεια  του Ινστιτούτου Max Planck για τη Διεθνή Ποινική Νομοθεσία με έδρα τη Γερμανία

Άρθρο με πληροφορίες από το fastcodesign

Διαβάστε περισσότερα για το εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο του Banning και δείτε περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

Comments are closed