ERASMUS Νέοι Επιχειρηματίες: Δοκίμασε στην πράξη

erasmus΄Εχεις πτυχία, μεταπτυχιακά και δεν συμμαζεύεται. Έχεις δουλέψει και πέντε χρονάκια και πλέον διαθέτεις και τον ¨άσο¨ της επαγγελματικής εμπειρίας. Η διαδρομή γραφείο-σπίτι-γραφείο όμως, έχει αρχίσει να σε ¨στενεύει¨. Θέλεις πλέον να αξιοποιήσεις όλα τα τυπικά προσόντα και δεξιότητες που απέκτησες σπουδάζοντας και δουλεύοντας και να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ελα όμως που σου λείπει αυτό που στην καθομιλουμένη λέγεται ¨πεζοδρομιακή¨ επιχειρηματική εμπειρία. Πώς λειτουργεί μια επιχείρηση στην καθημερινότητά της; Τι πρέπει να γνωρίζεις και τι πρέπει να ξεχάσεις; Ποια πιθανά νέα πρότζεκτ είναι εφικτά και ποια θνησιγενή; Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσεις αυτό τον σκόπελο για να μπορέσεις να δοκιμάσεις ένα άνοιγμα με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας;

Αυτό που σίγουρα υπάρχει είναι ένα πρόγραμμα ικανό να σε βοηθήσει να τεστάρεις τις δυνάμεις σου και να αποκτήσεις πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες. Πρόκειται για το Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες, ένα  ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανταλλαγής, που στόχο έχει να σε βοηθήσει να αποκτήσεις τις απαραίτητες ¨πρακτικές¨ δεξιότητες για να ξεκινήσεις και/ ή να διευθύνεις με επιτυχία μια μικρή επιχείρηση στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά, νέοι επιχειρηματίες συναντώνται και ανταλλάσσουν γνώσεις και επιχειρηματικές ιδέες με έναν έμπειρο επιχειρηματία, κοντά στον οποίο μένουν και συνεργάζονται για μία περίοδο ενός έως έξι μηνών. Η διαμονή χρηματοδοτείται κατά ένα μέρος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι ακριβώς κερδίζω από αυτό;

Ως νέος υποψήφιος επιχειρηματίας θα ωφεληθείς από  την επιτόπια εκπαίδευση σε μία μικρού ή μεσαίου μεγέθους επιχείρηση σε μια άλλη χώρα που συμμετέχει στο πρόγραμμα. Αυτό θα διευκολύνει το επιτυχημένο ξεκίνημα της επιχείρησής σου ή θα ενισχύσει αυτή που έχεις πρόσφατα ιδρύσει. Επίσης, μπορείς να ωφεληθείς από την πρόσβαση σε νέες αγορές, τη διεθνή συνεργασία και τις πιθανές δυνατότητες συνεργασίας με επιχειρηματικούς εταίρους στο εξωτερικό.

Αν πάλι είσαι εσύ ο έμπειρος επιχειρηματίας υποδοχής, μπορείς να ωφεληθείς από τις φρέσκες ιδέες για την επιχείρησή σου ενός νέου επιχειρηματία. Ο νέος επιχειρηματίας μπορεί να έχει εξειδικευμένα προσόντα ή γνώσεις σε έναν τομέα που δεν γνωρίζεις καλά και οι οποίες θα μπορούσαν, επίσης, να συμπληρώσουν τις δικές σου. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες υποδοχής απόλαυσαν τόσο την εμπειρία ώστε αποφάσισαν να φιλοξενήσουν και άλλους νέους επιχειρηματίες στη συνέχεια.

Το «Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λειτουργεί στις συμμετέχουσες χώρες με τη βοήθεια τοπικών σημείων επαφής, αρμόδιων για την παροχή επιχειρηματικής υποστήριξης (π.χ. Εμπορικά Επιμελητήρια, κέντρα υποστήριξης νέων επιχειρήσεων, «εκκολαπτήρια» επιχειρήσεων, κ.τ.λ.). Οι δραστηριότητές τους συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο από το Γραφείο Υποστήριξης του Προγράμματος.

Πώς λειτουργεί η διαδικασία ανταλλαγής;
Η διαδικασία αποτελείται από τα εξής τέσσερα στάδια:

  1. Αίτηση
    Είτε είσαι νέος είτε έμπειρος επιχειρηματίας, μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή υποβάλλοντας αίτηση μέσω του ηλεκτρονικού εργαλείου εγγραφής. Σε αυτό το στάδιο, θα πρέπει επίσης να επικοινωνήσεις με έναν ενδιάμεσο οργανισμό της επιλογής σου. Το εν λόγω τοπικό σημείο επαφής (βλέπε λινκ παρακάτω) θα είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της αίτησής σου και για την αποδοχή αυτής, εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
  1. Συνδυασμός επιχειρηματιών
    Μόλις η αίτησή σου γίνει δεκτή, θα αποκτήσεις πρόσβαση σε μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων με νέους επιχειρηματίες και επιχειρηματίες υποδοχής που επίσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Προκειμένου να βρεις τον κατάλληλο εταίρο για την ανταλλαγή, μπορείς να υποβάλεις έως πέντε προτάσεις από αυτή τη βάση δεδομένων. Το τοπικό σημείο επαφής σου έχει την ευθύνη να διευκολύνει την επαφή μεταξύ των επιχειρηματιών και θα σε βοηθήσει στην αναζήτηση εταίρου.
  1. Δέσμευση και προετοιμασία
    Οι συμμετέχοντες (δηλαδή ο νέος επιχειρηματίας, ο επιχειρηματίας υποδοχής και τα αρμόδια τοπικά σημεία επαφής τους) συντάσσουν τη «Δέσμευση στην Ποιότητα», ένα έγγραφο που αποτελείται από την περιγραφή της εργασίας/ της εκπαίδευσης, των καθηκόντων, των ευθυνών, των παραδοτέων, των οικονομικών όρων και των νομικών πτυχών της ανταλλαγής. Τα τοπικά σημεία επαφής διοργανώνουν, επίσης, δραστηριότητες όπως εκπαιδευτικά σεμινάρια για να προετοιμάσουν το νέο επιχειρηματία για την ανταλλαγή.
  1. Στάδιο εφαρμογής
    Εσύ θα ολοκληρώσεις την ανταλλαγή σε ένα ή περισσότερα χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις ανάγκες σου (βλ. πιο κάτω) και στη συνέχεια θα σου ζητηθεί να συμπληρώσεις ένα έντυπο ανατροφοδότησης. Τα αρμόδια τοπικά σημεία επαφής θα παρακολουθούν την ποιότητα της δραστηριότητας και θα αξιολογούν τα αποτελέσματα.

Διάρκεια της διασυνοριακής συνεργασίας
Η παραμονή στο εξωτερικό μπορεί να κυμαίνεται από έναν έως έξι μήνες και πρέπει να ολοκληρωθεί εντός μίας περιόδου δώδεκα μηνών συνολικά. Μέσα σε αυτήν την περίοδο, η παραμονή μπορεί να διαιρεθεί σε μικρότερα χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μία εβδομάδα το καθένα), τα οποία ο νέος επιχειρηματίας θα περνά στο εξωτερικό κοντά στον επιχειρηματία υποδοχής.

Τοπικά σημεία επαφής
Η διαχείριση του προγράμματος σε τοπικό επίπεδο πραγματοποιείται από ένα δίκτυο ενδιάμεσων οργανισμών (ΕΟ) όπως εμπορικά επιμελητήρια, «εκκολαπτήρια» επιχειρήσεων ή άλλους οργανισμούς που στηρίζουν τις επιχειρήσεις και συμμετέχουν ήδη στην προώθηση της επιχειρηματικότητας σε ευρωπαϊκό, εθνικό ή τοπικό επίπεδο.

Αυτοί οι οργανισμοί επιλέγονται για τη δημιουργία επαφών μεταξύ των νέων επιχειρηματιών και των επιχειρηματιών υποδοχής. Είναι τα τοπικά σημεία επαφής και το κύριο έργο τους είναι να διευκολύνουν την ανάπτυξη επιτυχημένων σχέσεων μεταξύ νέων επιχειρηματιών και επιχειρηματιών υποδοχής. Για αυτό το σκοπό, προωθούν το πρόγραμμα, προσφέρουν πληροφορίες, επικυρώνουν τις αιτήσεις, κανονίζουν επαφές, εκδίδουν δεσμεύσεις και παρέχουν υποστήριξη για την παραμονή. Κάθε σχέση μεταξύ ενός νέου επιχειρηματία και ενός επιχειρηματία υποδοχής χρειάζεται δύο ΕΟ (ο ένας ως ΕΟ επαφής για το νέο επιχειρηματία και ο άλλος ως ΕΟ επαφής για τον επιχειρηματία υποδοχής), καθώς ο νέος επιχειρηματίας και ο επιχειρηματίας υποδοχής πρέπει να προέρχονται από διαφορετικές χώρες.

Δεν έγινε ακόμη ¨λιανό¨; Δες ένα παράδειγμα
Ο Βασίλης Νικολακαρος είναι ένας Ελληνας επίδοξος επιχειρηματίας, που θέλει να ανοίξει ένα κέντρο φυσιοθεραπείας στην Αθήνα, προκειμένου να προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης σε άτομα με μυοσκελετικά και νευρολογικά προβλήματα. Πριν όμως κάνει αυτό το μεγάλο βήμα, που θα αλλάξει τη ζωή του, ο Βασίλης θέλησε να δει ποια είναι η πραγματική δυναμική του ώς επιχειρηματία και αν μπορεί να είναι αφεντικό του εαυτό του σε συνθήκες ¨πραγματικής ζωής¨. Με δέκα χρόνια επαγγελματική εμπειρία στον τομέα του, ο Βασίλης έχει μεγάλες πιθανότητες να επιτύχει, αλλά γνωρίζει πως η έλλειψη γνώσεων σχετικά με τη λειτουργία μιας επιχείρησης και τα πρακτικά της προβλήματα, ενδέχεται να του δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Προκειμένου να ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα, ο Βασίλης εκπόνησε ένα ¨στέρεο¨ επιχειρησιακό πλάνο (business plan) και υπέβαλε συμμετοχή στο πρόγραμμα Erasmus Νέοι Επιχειρηματίες.

Πολύ γρήγορα ήρθε σε επαφή με τον Αντώνη Ζαχαρόπουλο, ιδιοκτήτη ενός μεγάλου κέντρου φυσιοθεραπείας στη Λευκωσία της Κύπρου. Ο Αντώνης είναι ένας φυσιοθεραπευτής, που μετά από χρόνια εργασίας στον τομέα, κυρίως στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ένιωσε την ανάγκη να επιστρέψει στην Κύπρο και να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση το 2004.

Αφού οι δύο τους συμφωνησαν σε ένα πρώτο σχέδιο δράσης, ο Βασίλης πέταξε για την Κύπρο τον Μάιο. Δούλεψαν μαζί για πέντε μήνες σε διάφορα πρότζεκτ, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης πολλών workshop Pilates για ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και άλλες παθήσεις. Παράλληλα, ο Αντώνης δίδαξε στον Βασίλη τις τεχνικές θεραπείες της μεθόδου Mulligan.

Και οι δύο πλευρές χαρακτήρισαν τη συνεργασία τους ώς μεγάλη επιτυχία, καθώς αμφότεροι πήραν από αυτήν ό,τι χρειάζονταν, είτε αυτό ήταν γνώση και εμπειρία είτε ανανέωση και τόνωση. Μήπως ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε κι εσείς;

Δείτε ΕΔΩ ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν

Δείτε ΕΔΩ τα τοπικά σημεία επαφής

Δείτε ΕΔΩ όλες τις λεπτομέρειες για τη δήλωση συμμετοχής

Δείτε ΕΔΩ ιστορίες επιτυχίας από συνεργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος (Βίντεο)

Δείτε ΕΔΩ τις απαντήσεις στις συχνότερες ερωτήσεις γύρω από το πρόγραμμα (στην αγγλική γλώσσα)

 

Comments are closed