«Green Deal Greece 2022»: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, κατάρτιση και ιδιωτικές επενδύσεις

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) σε συνεργασία με το economix.gr διοργάνωσαν στις 29 και 30 Ιουνίου, το συνέδριο Green Deal Greece με τίτλο «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό», στο Κέντρο Πολιτισμού «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Οι ομιλητές τοποθετήθηκαν γύρω από όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας ενώ ανέπτυξαν μια σειρά θεματικών ενοτήτων, μεταξύ των οποίων, το ΕΣΠΑ ως εργαλείο ανάπτυξης και συνοχής, ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα στις πράσινες χρηματοδοτήσεις και επενδύσεις, η ψηφιοποίηση στο real estate, τα πράσινα κτίρια, η ενεργειακή μετάβαση, η ηλεκτροκίνηση και οι πράσινες υποδομές.

Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε ανάπτυξη χωρίς βιωσιμότητα και κοινωνική συνοχή και αναφέρθηκε σε όλα τα διακυβεύματα, που διαπνέουν τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας, εξειδικεύοντας τις δράσεις και τα νομοθετήματα, που εγκαθιδρύθηκαν στη χώρα μας, προς αυτόν τον σκοπό. Ο Υπουργός τόνισε τη σημαντική συμβολή του ΤΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «υπό την τωρινή ηγεσία του, το ΤΕΕ έχει καταστεί όχι απλώς ένας κοινωνικός εταίρος, αλλά έχει καταστεί ένα όχημα για την ανάπτυξη των μεγάλων πράσινων πολιτικών, και θέλω από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω και εκ μέρους του Πρωθυπουργού τον κ. Στασινό διότι «είναι ο μόνος που δεν θα μας πει όχι σε όλα αυτά τα υπερφυσικά που του ζητάμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης ζήτησε τη συμβολή του Προέδρου ΤΕΕ κ. Γιώργου Στασινού, για την ταχεία και άμεση επέκταση και ανάπτυξη των δικτύων ενέργειας, προκειμένου να δημιουργηθεί αναγκαίος ενεργειακός χώρος για την επιτάχυνση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Ο Υπουργός τόνισε ότι «κάθε επένδυση πλέον περιέχει όρους green deal» ενώ παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 2021 είχαμε ρεκόρ ξένων επενδύσεων.

Ο Υπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτησή του επεσήμανε την «ιστορική απόφαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο για την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας και την επιστροφή της – μετά από 12 χρόνια – στην ευρωπαϊκή κανονικότητα». Ειδικότερα, ο Υπουργός ανέλυσε τον σχεδιασμό και την υιοθέτηση δράσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική πράσινη μετάβαση της οικονομίας, προωθώντας ως αναγκαία προϋπόθεση ένα μοντέλο υπεύθυνης επιχειρηματικής διακυβέρνησης.

Στα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ έχει φθάσει ήδη το ποσό των προεγκρίσεων σε επιχειρηματικά δάνεια, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, με βάση τα δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης. Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο κ. Σκυλακάκης, επιπλέον 650-700 επενδύσεις βρίσκονται σε επεξεργασία και έκανε λόγο για «ποσά χωρίς προηγούμενο», καθώς το 75% είναι πράσινα ή ψηφιακά, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά: «Η χώρα μας έχει συμφέρον να προχωρήσει στην Πράσινη Μετάβαση. Το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει εργαλεία και πόρους που δεν είχαμε ποτέ και δε θα έχουμε ποτέ στη διάθεσή μας και στόχος είναι να τους προωθήσουμε ταχύτατα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση». Εκτίμησε επίσης, ότι στη χώρα μας θα διατεθούν επιπλέον πόροι μέσω του REPowerEU, καθώς επίσης και δανειακοί πόροι που θα δώσουν την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν δυναμικά στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό.

Από το βήμα του συνεδρίου του ΤΕΕ, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας είναι πολύ σημαντικός, αποτυπώνεται ως έργο μέχρι τώρα στα 567 εκατ. ευρώ και στις 1.400 υπηρεσίες του gov.gr, συντελείται γρήγορα και αυτό είναι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, μόνο η αρχή. Κατά τον Υπουργό, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνδυάζει πλέον στα κεφάλαια που προσφέρει το green (πράσινο) και το digital (ψηφιακό), με το ΤΕΕ να είναι σημαντικός αρωγός σε αυτά τα έργα, ενώ αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση, έκανε λόγο για το ‘’δίλημμα’’ που αντιμετώπισαν στο υπουργείο σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτόν οι ‘’έξυπνες’’ πόλεις. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον υφυπουργό Ειδικών Ψηφιακών Έργων κ. Θεόδωρο Λιβάνιο ως τον ‘’αρχιτέκτονα’’ του προγράμματος ‘’Ψηφιακές πόλεις’’, δήλωσε ότι για αυτό το έργο, έχουν ληφθεί συνολικά 320 εκατ. ευρώ, και από Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ, τα οποία αφορούν επιμέρους έργα και στους 432 δήμους της χώρας.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος -Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς, μιλώντας για το κενό υπήρχε διαχρονικά στο κομμάτι της χωροταξίας, αυτό πλέον καλύπτεται με πάνω από 400 εκατομμύρια μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και για το 70% της χώρας, με τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια. «Σχέδια πολύ πιο εμπλουτισμένα, με περισσότερες μελέτες, λαμβάνοντας υπόψη την κλιματική αλλαγή, τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, οριοθετήσεις ρεμάτων κυκλοφοριακές μελέτες», τόνισε. «Πρόκειται για ένα εθνικό στοίχημα, σε αυτούς τους χρόνους, σε τέτοια έκταση και με αυτή την χρηματοδότηση δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Και ευχαρίστησε το ΤΕΕ για τη συμβολή του καθώς, όπως τόνισε απαιτούνται πάνω από 200 Προεδρικά Διατάγματα για τα ΤΠΣ και τα ΕΠΣ, όγκος δουλειάς, που θα απαιτούσε πολλές δεκαετίες για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός με βάση τις δυνατότητες του ΥΠΕΝ.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης αναφέρθηκε στο σχέδιο για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού «Bauhaus» στην Αθήνα, με την ”πράσινη” επανεκκίνηση της πόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο «θα πρέπει μέχρι το 2050 να γίνουν παρεμβάσεις για το πρασίνισμα της ζωής των πόλεων, στο πλαίσιο αυτό εγγράφεται και η φιλοσοφία του Βαuhaus, για τη λιτή αρχιτεκτονική και γενικά το ρόλο της αρχιτεκτονικής στην πόλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί μια σειρά ενέργειες για τα κτίρια, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενισχύεται κυρίως από αυτά, οπότε θα πρέπει να γίνουν περισσότερο κλιματικά ουδέτερα, για εξοικονόμηση ενέργειας και πιο φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε κάθε πόλη γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, υπάρχει μια σειρά από εργαλεία, τόσο για την ενσωμάτωση της κινητικότητας, αλλά κυρίως για τον επανασχεδιασμό της». Όπως πρόσθεσε, «μέχρι στιγμής η πολιτεία παρενέβαινε στον δημόσιο χώρο. Τώρα παρεμβαίνει και στον ιδιωτικό, καθώς υπάρχει ένα νομοσχέδιο που θα έρθει άμεσα προς διαβούλευση και αφορά τις αστικές αναπλάσεις, το πως δηλαδή θα εντάξουμε καλύτερα στο σχέδιο πόλης το πράσινο, τον ήλιο, στοχεύοντας σε περισσότερη κινητικότητα και στον περιορισμό του θορύβου, της ρύπανσης και των υψηλών θερμοκρασιών».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσακίρης αναφερόμενος στο νέο ΕΣΠΑ είπε ότι είναι καθαρά επενδυτικό και εστιάζει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα. Κάνοντας απολογισμό για το παλιό ΕΣΠΑ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι η απορρόφηση βρίσκεται περίπου στο 75%. «Πριν τρία χρόνια, η απορρόφηση ήταν 25%. Αυτή η διαφορά σημαίνει 10 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα στην πραγματική οικονομία. Το ΕΣΠΑ είναι “άσπρες” δαπάνες, που πέφτουν στο ακέραιο στην οικονομία» ανέφερε ο κ. Τσακίρης, προσθέτοντας ότι υπήρξαν διαφορετικές δικλείδες για να διασφαλίσουν ότι τα χρήματα ξοδεύονται σύμφωνα με τις πολιτικές της Ε.Ε. Χαρακτήρισε, επίσης, άκρως επιτυχημένη τη διαχείριση των πόρων στην περίοδο της πανδημίας αναφέροντας ότι με τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία (επιστρεπτέα προκαταβολή, ΤΕΠΙΧ και τα εγγυημένα δάνεια) ενισχύθηκαν 40.000 επιχειρήσεις.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, έστειλε από το βήμα του «Green Deal Greee 2022», ηχηρό και επιτακτικό μήνυμα συνεχούς συνεργασίας και δημιουργικής συμπόρευσης προς όλες τις κατευθύνσεις,  αναφέροντας  τις προσπάθειες της κυβέρνησης, τη συμβολή και της αντιπολίτευσης αλλά και όλων των παραγωγικών δυνάμεων, όλων των επιστημόνων με κυρίαρχους τους μηχανικούς αλλά και όλης της αλυσίδας των επαγγελμάτων και των εργαζομένων «παρά τις δυσκολίες, να αξιοποιήσουμε τώρα μια μοναδική ευκαιρία που έχουμε, να φτιάξουμε μια Ελλάδα σύγχρονη, πράσινη, καινοτόμα, πλούσια ξανά».

Δείτε όλη την ομιλία του Προέδρου του ΤΕΕ ΕΔΩ

Μπορείτε να δείτε όλες τις τοποθετήσεις των ομιλητών ΕΔΩ.

Comments are closed