Οι αρχιτέκτονες ζητούν αναθεώρηση πολιτικής για τα μέτρα ασφαλείας μετά την πυρκαγιά στον Grenfell Tower

Πηγή φωτογραφίας: https://twitter.com/Natalie_Oxford/status/874835244989513729/photo/1, Natalie Oxford

Φουσκωτές τσουλήθρες. Ρομπότ διάσωσης με βραχίονες, που θυμίζουν αράχνη. Επεκτεινόμενα δίχτυα ασφαλείας και  συστήματα ψεκασμού νερού στο εξωτερικό των κτηρίων. Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο World Trade Center της Νέας Υόρκης το 2001, πολλές λύσεις είχαν προταθεί από μηχανικούς, σε μια προσπάθεια οι ένοικοι των ουρανοξυστών να νιώθουν πιο ασφαλείς. Μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στον Grenfell Tower του δυτικού Λονδίνου την εβδομάδα που πέρασε, τα ερωτήματα και οι προτάσεις επανήλθαν: ποιο είναι το μέλλον των κατοικιών που φιλοξενούνται σε ψηλά οικιστικά συγκροτήματα; Υπάρχει μέλλον για αυτές τις κατοικίες;

“Σίγουρα δεν είναι το τέλος για τα συγκροτήματα ουρανοξυστών λέει ο Philip Oldfield, εμπειρογνώμων για τα ψηλά κτίρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Νέας Ουαλίας στο Σίδνεϊ.

“Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, πολλοί ήταν αυτοί που προέβλεψαν το τέλος των ουρανοξυστών, αλλά στην πραγματικότητα από τότε μέχρι σήμερα είδαμε να χτίζονται τρεις φορές περισσότεροι πύργοι, σε σχέση με όσους είχαν χτιστεί τα 120 προηγούμενα χρόνια. Η τραγωδία του πύργου Grenfell Tower είναι ένα ορόσημο ώς προς τον τρόπο με τον οποίο ανακαινίζουμε το υφιστάμενο κτηριακό απόθεμα, αλλά δεν πρέπει να μας εμποδίσει από το να χτίζουμε ψηλά κτήρια. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη πυκνότητα διαθέσιμων κατοικιών κι οι πύργοι είναι ένας πολύ αποδοτικός τρόπος για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο”, δήλωσε ο ίδιος σε ελεύθερη μετάφραση.

Κατά τον Oldfield, μετά την 11η Σεπτεμβρίου άπαντες εστίασαν στην καθιέρωση σύνθετων μεθόδων εκκένωσης ενός κτηρίου και αυτό εξέτρεψε τη δημόσια συζήτηση από το πραγματικό πρόβλημα: τον σωστό σχεδιασμό ευθύς εξαρχής, με διαχωρισμένους  (compartmentalised) χώρους δωματίων, συστήματα ψεκασμού νερού, πυρήνες πυροπροστασίας εντός του κτηρίου, που είναι αφιερωμένοι στην καταπολέμηση πιθανής πυρκαγιάς και pressurised fire lobbies.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι γεγονότα όπως αυτά πρέπει να οδηγήσουν τους ιδιοκτήτες του κτηρίου σε μια προσέγγιση του θέματος βασισμένη στη μηχανική και στην αξιολόγηση των επιδόσεων του κτηρίου, αντί για μια προσέγγιση εστιασμένη σε ασκήσεις διάσωσης, στη διάρκεια των οποίων ο χρόνος τρέχει.

Ο αρχιτέκτονας Stephen Hodder, πρώην πρόεδρος της RIBA, διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι ουρανοξύστες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αλλά η πυρκαγιά στον Grenfell Τοwer θα πρέπει να προκαλέσει την αναθεώρηση των προδιαγραφών  ασφαλείας στα ψηλά κτήρια. Για παράδειγμα, σημειώνει, ο ίδιος θα περίμενε να δει ν΄ αλλάζει η λογική της ύπαρξης μόνο μία σκάλας ασφαλείας ανά κτήριο, αλλά και να “ξεσκονιστούν’ οι κανονισμοί ώς προς τις  αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν οι ένοικοι, προκειμένου να βρεθούν σε ασφαλές σημείο.

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Πολλά ακόμη -κι ενδιαφέροντα- ΕΔΩ

Comments are closed