Η γραμμή του ορίζοντα στην Κίνα αλλάζει (κι όχι πάντα με την απαραίτητη φαντασία στην αρχιτεκτονική)

Πηγή φωτογραφίας: i-mad.com

Η γραμμή του ορίζοντα στην Κίνα έχει αλλάξει δραματικά την τελευταία δεκαετία. Οι περιοχές πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν χαθεί μέσα σε πανύψηλα κτίσματα και τεράστιοι αριθμοί παραδοσιακών κατοικιών έχουν κυριολεκτικά εξαφανιστεί. Λαμπεροί ουρανοξύστες, που συμβολίζουν τον πλούτο, την ανάπτυξη και τη δύναμη έχουν πάρει τη θέση τους. Με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους να μεταναστεύουν προς τις πόλεις μέχρι το 2020, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της κινεζικής κυβέρνησης για την αστικοποίηση, ο αριθμός των ουρανοξυστών θα συνεχίσει μοιραία να αυξάνεται. Κι όχι πάντα με ιδιαίτερη φαντασία…

Τα “χρηστικά” σπίτια και συγκροτήματα γραφείων αποτελούν σήμα κατατεθέν στις πόλεις της Κίνας. Ηδη, megacities όπως το Πεκίνο έχουν κατακλυστεί από αυτή τη χρηστική αρχιτεκτονική, που δημιουργεί τοπία, τα οποία μοιάζουν τεχνητά, όπως παρατηρεί ο αρχιτέκτων Ma Yansong με έδρα το Πεκίνο.

“Στις σύγχρονες πόλεις μας νομίζω πως υπάρχουν πολλά κουτιά, πολλές ίσιες γραμμές” λέει και προσθέτει: “συχνά έχουν να κάνουν απλά και μόνο με την αποδοτικότητα, τη λειτουργία, τη δομή. Δεν υπάρχει φύση. Οι άνθρωποι αγαπούν το να βρίσκονται κοντά στη φύση και κοντά σε άλλους ανθρώπους, οπότε χρειάζεται να δημιουργήσουμε περιβάλλοντα, που αφήνουν τους ανθρώπους να έχουν αυτές τις συναισθηματικές συνδέσεις”.

Ο Μα, ιδρυτής της παγκοσμίου φήμης εταιρείας MAD Architects, έχει οικοδομήσει ένα σχεδόν ποιητικό χαρτοφυλάκιο κτηρίων, προσαρμοσμένα στη σχεδιαστική φιλοσοφία που ο ίδιος έχει ονομάσει “Shanshui City”. Η λέξη “Shanshui” μεταφράζεται ώς “βουνό, νερό” και αποτυπώνει τον συνδυασμό οργανικών δομών και σχεδιαστικών αρχών της Ανατολής, με τη φύση στον πυρήνα της χωροταξίας και της πολεοδομίας.

Οι νέες φωτογραφίες του  Huangshan Mountain Village, που σχεδίασε η MAD Architects στην επαρχία Anhui, κερδίζει τις εντυπώσεις, παραπέμποντας ευθέως στα κοντινά πεδία του Huangshan, όπου ο ασβεστόλιθος κυριαρχεί.

Άρθρο με πληροφορίες από το CNN

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Διαβάστε παλαιότερα άρθρα του blog του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τις νέες κινεζικές πόλεις ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ

Comments are closed