Το πρώτο σύμπλεγμα datacenter στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει πραγματικότητα, με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Microsoft κ. Μπραντ Σμιθ, καθιστώντας πόλο έλξης την Ελλάδα για τεχνολογικές επενδύσεις.
Στις εγκαταστάσεις των datacenter αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων, ενώ υποστηρίζουν την τεχνολογία που στα ελληνικά μεταφράζεται ως «υπολογιστικό νέφος» και είναι ευρέως γνωστή ως cloud.
Η συγκεκριμένη τεχνολογία βοηθά τους χρήστες, είτε αυτό είναι φυσικά πρόσωπα είτε είναι επιχειρήσεις, να αποθηκεύουν δεδομένα και εφαρμογές και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες που βρίσκονται στο «cloud», δηλαδή στην πράξη σε κάποιο datacenter.
Η Ελλάδα γίνεται μόλις η όγδοη χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για τη δημιουργία επί τόπου datacenters για την μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων και μόλις η 27η στον κόσμο, αφού μέχρι σήμερα ο κολοσσός λειτουργεί datacenter μόνο στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία.
Η χώρα μας θα είναι επίσης η πρώτη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα datacenters υψηλής ταχύτητας). Εκτός από την Ελλάδα, υπό κατασκευή βρίσκονται datacenters στην Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία.
Για να φτάσει να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το πρώτο data center region στα Βαλκάνια χρειάστηκαν διαβουλεύσεις και προετοιμασία μηνών.
Όλα ξεκίνησαν από το συνέδριο του Νταβός πριν εννέα μήνες όπου ο πρωθυπουργός συνάντησε για πρώτη φορά τον πρόεδρο της Microsoft. Εκεί του πρότεινε να κατασκευάσει datacenter παρότι η Ελλάδα δεν υπήρχε στον αρχικό σχεδιασμό.
Η δεύτερη συνάντηση έγινε όταν ο Μπραντ Σμιθ επισκέφθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου την Αθήνα, ενώ η επέλαση του κορονοϊoύ που ξεκίνησε τότε δεν «πάγωσε» το σχέδιο που κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό. Ακολούθησαν αρκετές τηλεδιασκέψεις και φυσικά η τελική συμφωνία.
“Στο χέρι μας να διαχυθεί η υπεραξία”
Ζητήσαμε ένα σχόλιο για τη σημασία της μεγάλης επένδυσης, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος και μέλους του Δ.Σ. της Thess Intec AE κ. Κωνσταντίνο Καγγελίδη.
“Ασφαλώς είναι μια μεγάλη επιτυχία, που εκτός από αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της ίδιας της επένδυσης, δημιουργεί δυναμική και τονώνει την ψυχολογία, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το προφίλ της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού”, υπογράμμισε. “Φυσικά, οφείλουμε κι εμείς ως χώρα – και δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση- να αξιοποιήσουμε αυτή την ευκαιρία, να ενώσουμε δυνάμεις και δυνατότητες για να επιτύχουμε την ταχύτερη δυνατή διάχυση της υπεραξίας αυτής της επένδυσης σε όλη την Ελλάδα και στην πραγματική οικονομία. Ειδικά εδώ στη Θεσσαλονίκη, δεδομένης και της προοπτικής του του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς, μπορεί αυτή η διάχυση υπεραξίας να επιτευχθεί με παράλληλες επενδυτικές δραστηριότητες, που θα συνδέονται με την αξιοποίηση της προαναφερθείσας δυναμικής και της ίδιας της επένδυσης, δημιουργώντας νέο έδαφος για την αξιοποίηση ή ακόμα και επιστροφή υψηλού επιπέδου έμψυχου επιστημονικού δυναμικού.”
Τι είναι τα datacenters
Το ύψος της επένδυσης εκτιμάται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή των datacenters και σε δεκάδες για τη λειτουργία τους. Αντίστοιχες επενδύσεις στην Πολωνία και την Ιταλία ανήλθαν στο 1 και 1,5 δισ. αντίστοιχα.
Παράλληλα, θα δημιουργηθούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενώ η Microsoft θα εκπαιδεύσει 100.000 άτομα, όχι, ωστόσο, για να τα προσλάβει αλλά για τη ζήτηση που θα δημιουργηθεί.
Το μεγαλύτερο, ίσως, όφελος από τη λειτουργία των datacenters είναι η κινητοποίηση για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεων καθώς τους επιτρέπει να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητά τους.
Η τάση και στην Ελλάδα είναι πολλές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να επιλέγουν, αντί των «παραδοσιακών» servers, να αποθηκεύσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους στο Cloud.
Μέχρι τώρα τα δεδομένα του Cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα data center που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας.
Η εξέλιξη αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, με κυριότερα τα εξής δύο:
Το πρώτο είναι ότι αυξάνεται ο βαθμός ασφάλειας καθώς τα ψηφιακά αρχεία θα βρίσκονται στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες που θα αποθηκεύονται στο cloud θωρακίζονται τόσο από τους πολύ αυστηρούς κανόνες που θέτει η ίδια η Microsoft όσο και από το θεσμικό πλαίσιο του GDPR που διασφαλίζει την ιδιωτικότητα στη διακίνηση προσωπικών δεδομένων.
Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι η αύξηση της ταχύτητας μετάδοσης των δεδομένων που επιτρέπει την ανάπτυξη νέων τεχνολογικών εφαρμογών και την αύξηση της παραγωγικότητας συνολικά για την ελληνική οικονομία.
Πώς θα βοηθήσει τις ελληνικές επιχειρήσεις
Το cloud επιτρέπει σε πολλές επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να ενισχύσουν σημαντικά την ανταγωνιστικότητα τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα πολλές μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις επιλέγουν, αντί των «παραδοσιακών» servers, να αποθηκεύσουν τα ψηφιακά δεδομένα τους στο cloud. Μέχρι τώρα τα δεδομένα του cloud που προέρχονταν από την Ελλάδα κατέληγαν σε χώρες όπως ή Ολλανδία ή η Ιρλανδία. Πλέον θα αποθηκεύονται στα datacenters που θα δημιουργηθούν στη χώρα μας.
Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που διερευνούσαν το ενδεχόμενο υιοθέτησης του cloud αλλά δίσταζαν λόγω της αποθήκευσης των αρχείων τους σε datacenters στο εξωτερικό, θα έχουν πλέον ένα πολύ σημαντικό κίνητρο να κάνουν τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Η διεύρυνση της χρήσης του cloud θεωρείται προϋπόθεση για την ανάπτυξη κλάδων που έχουν ταυτιστεί με την 4η βιομηχανική επανάσταση όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, το machine learning και τα «μεγάλα δεδομένα» (big data).
O οδικός χάρτης της επένδυσης
Η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, το datacenter (Κεντρικός Κόμβος Δεδομένων) που θα δημιουργήσει η Microsoft στην Ελλάδα θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται δεδομένα cloud. Πρόκειται για ένα από τα πρώτα datacenter που στήνει στην Ευρώπη η Microsoft και το οποίο αναμένεται να αναλάβει το Microsoft cloud της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το project δημιουργίας του datacenter θα έχει κόστος 400 εκατ. ευρώ, όμως η πολλαπλασιαστική αξία της επένδυσης σε πλήθος τομέων της οικονομίας, ανεβάζει την αξία της επένδυσης στο 1 δισ. ευρώ.