Έρευνα σε 430.000 ανθρώπους έδειξε αυτό που φανταζόμασταν: η ζωή σε πόλεις που περπατιούνται κάνει καλό στην υγεία

Η μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ποτέ με αντικείμενο τον συσχετισμό της πίεσης του αίματος με το πόσο προσβάσιμη στους πεζούς είναι μια πόλη, καταδεικνύει πλέον την αδιαμφισβήτητη αξία του αστικού σχεδιασμού στη μακροπρόθεσμη κατάσταση της υγείας των κατοίκων.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 430.000 άνθρωποι, ηλικίας 38 έως 73 ετών, κάτοικοι 22 πόλεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Με βάση τα ευρήματά της, όσο περισσότερες περιοχές για να περπατήσει ένας πεζός έχει μια γειτονιά, τόσο χαμηλότερη είναι η πίεση του αίματος και τόσο μειώνεται ο κίνδυνος υπέρτασης μεταξύ των κατοίκων της.

Τα ευρήματα της έρευνας εξακολούθησαν να ευσταθούν και μετά τις προσαρμογές που έγιναν με συνεκτίμηση των κοινωνικών και δημογραφικών παραμέτρων και των μεταβλητών τρόπου ζωής και φυσικού περιβάλλοντος. Η εργασία για την παρουσίαση της έρευνας δημοσιεύτηκε στην International Journal of Hygiene and Environmental Health.

Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο περισσότεροι από 7 εκατ. άνθρωποι εκτιμάται ότι έχουν να αντιμετωπίσουν την καρδιαγγειακή νόσο, γεγονός που ευθύνεται για 160.000 θανάτους ετησίως και για οικονομικό κόστος περίθαλψης, ύψους 19 δισ. στερλινών.

Το να επανασχεδιάσουμε και να αναπροσαρμόσουμε τις σύγχρονες πόλεις ώστε να προάγουν πιο ενεργητικό τρόπο ζωής, μπορεί να μειώσει σημαντικά τις σχετικές δαπάνες των κυβερνήσεων. Πέραν του ότι, ασφαλώς, μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές, δεδομένου ότι οι καλοσχεδιασμένες πόλεις του σήμερα θα είναι οι υγιείς πόλεις του αύριο.

Άρθρο με πληροφορίες από τον guardian

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Comments are closed