Ολλανδός δημιουργεί το ποδήλατο …ηλεκτρική σκούπα για τον μολυσμένο αέρα στην Κίνα

Airpocalypse now … Daan Roosegaarde’s smog-free bicycles. Πηγή εικόνας: Studio Roosegaarde

Ο Ολλανδός ντιζάινερ Daan Roosegaarde μόλις ανακοίνωσε ότι ξεκινά η επόμενη φάση του φιλόδοξου πρότζεκτ του με τίτλο ¨Smog Free Project¨, για τη δημιουργία ενός ποδηλάτου, το οποίο απορροφά τον μολυσμένο αέρα και τον απελευθερώνει ολοκάθαρο σε ένα σύννεφο γύρω από τον ποδηλάτη!

Σύμφωνα με τον Roosegaarde, που η εταιρεία του Studio Roosegaarde έχει γραφεία στο Ρότερνταμ και στο Πεκίνο, η ιδέα για το Smog Free Project του ήρθε περίπου τρία χρόνια πριν, την ώρα που κοίταζε έξω από το παράθυρο του διαμερίσματός του στο Πεκίνο. Πρόσεξε λοιπόν ότι ενώ το Σάββατο μπορούσε να δει τη γραμμή του ορίζοντα, τις καθημερινές αυτό ήταν αδύνατο, αφού την κάλυπτε το νέφος.

Στην αρχή ο Roosegaarde πρότεινε  τη δημιουργία μιας ¨ηλεκτρικής σκούπας νέφους¨, που θα καθάριζε την ατμόσφαιρα. Η πρόταση αυτή εξελίχθηκε σε πρότζεκτ δημιουργίας ενός μικρού πύργου καθαρισμού του ατμοσφαιρικού αέρα, ο οποίος -ύστερα από μια πετυχημένη καμπάνια στην πλατφόρμα συλλογικών μικροχρηματοδοτήσεων Kickstarter- αποκαλύφθηκε πρόσφατα σε ένα δημόσιο πάρκο στην Τιανγίν και από ό,τι φαίνεται λειτουργεί μια χαρά. Ο πύργος χρησιμοποιεί θετικά ιόντα για να απομακρύνει μικροσωματίδια από την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια απελευθερώνει τον καθαρό αέρα από τις οδούς εξαερισμού στα πλαϊνά του. Η ίδια τεχνολογία εφαρμόζεται τώρα -στη θεωρία προς το παρόν- και για τη δημιουργία των ποδηλάτων.

Το Πεκίνο και η Τιανγίν είναι δύο μόνο από τις 300 κινεζικές πόλεις, που το 2015 απέτυχαν …πανηγυρικά να περάσουν τα τεστ ποιότητας ατμοσφαιρικού αέρα, σύμφωνα με τη Greenpeace. Πάνω από 1,6 εκατ. άνθρωποι υπολογίζεται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Κίνα λόγω του τοξικού αέρα και τον περασμένο Δεκέμβριο σε μια ¨αεραποκάλυψη¨ (airpocalypse), όπως αποκλήθηκε από τον Τύπο, πάνω από 460 εκατ. άνθρωποι εκτέθηκαν σε επίπεδα νέφους έξι φορές υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά του Παγκόσμιου Οργανισμού  Υγείας. Τότε 24 κινεζικές πόλεις είχαν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, με αποτέλεσμα σχολεία να κλείσουν και πτήσεις να ακυρωθούν.

Στο σκηνικό αυτό, ο Roosegaarde ελπίζει ότι τα ιδιαίτερα ποδήλατά του θα υιοθετηθούν στο πλαίσιο των ολοένα και περισσότερων προγραμμάτων διαμοιρασμού για ποδήλατα, που ήδη ¨τρέχουν¨ στη χώρα με αυξανόμενη δημοφηλία, όπως τα Mobike, Bluegogo και Ofo.

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed