Η λίστα των πόλεων με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα παγκοσμίως ίσως σας εκπλήξει…

Ποτέ πριν στην ιστορία της η ανθρωπότητα δεν έχει ζήσει σε έναν κόσμο τόσο αστικοποιημένο. Η άσφαλτος και το σκυρόδεμα απλώνονται παντού, το νερό ρέει αόρατο υπογείως στις περισσότερες περιπτώσεις, το γυαλί και ο χάλυβας γυαλίζουν στον ήλιο. Η αστική επέκταση είναι ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της περιόδου που τόσο επιτυχημένα απέκτησε πρόσφατα τον τίτλο της “Ανθρωπόκαινου”.

Παρόλα αυτά, άνθρωποι ακόμη κυνηγούν στις πλαγιές ανενεργών ηφαιστείων στο Mexico City. Άνθρωποι ακόμη σκοτώνονται από επιθέσεις λεοπαρδάλεων στις  παραγκουπόλεις που παρανόμως εξαπλώνονται εντός των ορίων του εθνικού πάρκου Sanjay Gandhi στο πυκνοκατοικημένο Μουμπάι. Τρυποκάρυδοι ακούγονται να “σφυροκοπούν” κορμούς δέντρων στο αστικό πάρκο  Ibirapuera στο Sao Paulo, ενώ ασβοί μεγαλώνουν τα μικρά τους σε καλά κρυμμένες γωνιές του Λονδίνου και πιγκουίνοι βολτάρουν στις ακτές του Cape Town.

Τα φθίνοντα οικοσυστήματα κατά κάποιο τρόπο δείχνουν να αντιστέκονται σθεναρά στην πίεση της αστικοποίησης. Και είναι παρόντα στις πόλεις, καθώς οι άνθρωποι διαχρονικά έλκονταν από περιοχές με μεγάλη φυσική ποικιλία όταν διάλεγαν τοποθεσίες για να οικοδομήσουν τις κοινότητές τους.

Σε ποια πόλη όμως απαντάται  η μεγαλύτερη βιοποικιλότητα; Ισως προκαλεί έκπληξη αλλά δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις του πλανήτη, το Sao Paulo και το Mexico City, είναι υποψήφιες για τον τίτλο. Ακούστε αυτό: το Sao Paulo χωροθετείται κάπου ανάμεσα στο μεγάλο δάσος της βροχής της Βραζιλίας και την τροπική σαβάνα του Cerrado: το γεγονός  αυτό του χαρίζει μια βιοποικιλότητα μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή του ποτάμιου λιμανιού Manaus του Αμαζονίου, σύμφωνα με την οικολόγο Denise Rambaldi. Το δε Μexico City, ακόμη και σήμερα περιέχει εντός των αστικών του ορίων, το 2% των ειδών που υπάρχουν παγκοσμίως.

Η πόλη όμως με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα παγκοσμίως όμως, θα μπορούσε να ειπωθεί πως είναι το Cape Town, σύμφωνα με τον Thomas Elmqvist, εκδότη του “Urbanization, Biodiversity and Ecosystem Services: Challenges and Opportunities” και επικεφαλής του  City and Biodiversity Outlook Project των Ηνωμένων Εθνών.

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed