Την ανάγκη λήψης μέτρων μείωσης του κυκλοφοριακού φόρτου στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να επιβαρυνθεί σημαντικά με την έναρξη εργασιών του Flyover, επισημαίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων και πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσε ότι με την έναρξη κατασκευής των έργων στην περιφερειακή οδό θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα και ανέφερε ότι γι’ αυτόν τον λόγο έχει δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο που συνεδριάζει εβδομαδιαία προκειμένου να επεξεργαστεί λύσεις που εισηγούνται οι ειδικοί για να αμβλυνθούν τα προβλήματα κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου.
«Επειδή η διάρκεια κατασκευής του flyover θα είναι τέσσερα χρόνια, δεν μπορεί η πόλη να είναι αβίωτη» είπε και τόνισε ότι στις προτάσεις που επεξεργάζονται ο ΟΣΕΘ με το Ινστιτούτο Μεταφορών και το ΑΠΘ περιλαμβάνονται η ενίσχυση της διεύθυνσης τροχαίας Θεσσαλονίκης με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή (90 τροχονόμους και 16 δίκυκλα) για να αστυνομεύεται το βασικό οδικό δίκτυο της πόλης και να σταματήσει η παράνομη στάθμευση, η τροποποίηση του προγράμματος φωτεινής σηματοδότησης ώστε να προκύπτει πράσινο κύμα στους βασικούς οδικούς άξονες, οι μονοδρομήσεις, η τοποθέτηση φωτεινών πινακίδων στα σημεία εισόδου στην περιφερειακή για να ενημερώνονται οι πολίτες για τους χρόνους διέλευσης, η ενημέρωση των οδηγών μέσα από smartphones, η εφαρμογή των ωραρίων φορτοεκφόρτωσης και η διαχείριση της αποκομιδής απορριμμάτων τις βραδινές ώρες.
Παράλληλα, ο κ. Μπίλλιας επισήμανε την ανάγκη να εξεταστούν και άλλα μέτρα μείωσης της κυκλοφορίας στον αστικό ιστό. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι επεκτάσεις του Μετρό και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τον δυτικό προαστιακό σιδηρόδρομο που, όπως είπε, “μπορεί να ολοκληρωθεί σε μια τριετία και να ανακουφίσει όλη τη δυτική Θεσσαλονίκη”.