ΥΠΕΝ και ΕΥΑΘ για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού

«Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση της ζήτησης και να μην θεωρούνται πλέον ως δεδομένες οι παραδοσιακές καταναλώσεις της αλόγιστης χρήσης του. Θεωρείται πλέον ύψιστη προτεραιότητα η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης του νερού σε συνδυασμό με τεχνικές εξοικονόμησης και δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού».

Αυτά τονίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος σε μήνυμα του για την παγκόσμια ημέρα νερού στις 22 Μαρτίου 2020.

Παγκόσμια ημέρα νερού

Στην σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναλυτικά σημειώνεται ότι: “Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα με θέμα «Νερό και Κλιματική Αλλαγή». Ωστόσο, ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, αφού γίνεται στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης δηλώνει:

«Το νερό σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία του κορωνοϊού παίζει σημαντικό ρόλο ως εργαλείο πρόληψης και αποφυγής της μετάδοσής του. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συστήνεται από όλους του ειδικούς για την προστασία μας καθώς και η κατανάλωση άφθονου νερού για να παραμείνουμε σωματικά και πνευματικά υγιείς στην κρίση. Στόχος και μέριμνα του Υπουργείου είναι να έχουμε επάρκεια νερού καλής ποιότητας για όλους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση της ζήτησης και να μην θεωρούνται πλέον ως δεδομένες οι παραδοσιακές καταναλώσεις της αλόγιστης χρήσης του. Θεωρείται πλέον ύψιστη προτεραιότητα η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης του νερού σε συνδυασμό με τεχνικές εξοικονόμησης και δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

Να σημειωθεί ότι το νερό είναι το κύριο μέσο με το οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα οικοσυστήματα της γης και κατά συνέπεια τη ζωή όλων μας. Η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πλημμυρών, της ξηρασίας και της ρύπανσης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για το νερό, των πολιτικών παρακολούθησης της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων, της διαχείρισης των λυμάτων καθώς και της επαναχρησιμοποίησης τους”.

Σε αντίστοιχη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΥΑΘ, επισημαίνονται τα εξής:

“Η ατομική ευθύνη σε σχέση με το νερό και τη διαχείρισή του αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού , που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου. Το ευλαβικό πλύσιμο των χεριών και η αυστηρή προσωπική μας υγιεινή είναι τα ισχυρότερα “όπλα” μας ενάντια στην πανδημία. Παρόλα αυτά και με το βλέμμα στην επιστροφή της κανονικότητας το επόμενο διάστημα, αναλογιζόμαστε τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας μακροπρόθεσμα για την ορθολογική διαχείριση του υδάτινου πόρου, ώστε να αναχαιτίσουμε την πορεία της κλιματικής αλλαγής. Να μερικές απλές, χρηστικές ιδέες:
περιορίζουμε το ντους μας στο πεντάλεπτο, εξοικονομώντας νερό, δεν πλένουμε μπαλκόνια, αυλές και πεζοδρόμια με λάστιχο,επιλέγουμε διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς τα φυτά μειώνουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (η μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι «οδηγός» μας),  απενεργοποιούμε τις συσκευές μας τη νύχτα, καθώς το 90% της ενέργειας είναι υδροηλεκτρική,
δεν πετάμε φαγητό, ώστε να μειωθεί η ζήτηση για υδροβόρα αγροτική παραγωγή, αγοράζουμε οικολογικά προϊόντα (ένα απλό τζιν, για να κατασκευαστεί, χρειάζεται όσο νερό καταναλώνει ένας άνθρωπος σε 10 χρόνια!). Όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι για την κλιματική αλλαγή!”

Comments are closed