Μπορεί η τρισδιάστατη εκτύπωση να μετατρέψει τα πλαστικά απορρίμματα σε πρώτη ύλη; Ποιες είναι οι διαδικασίες ανακύκλωσης πλαστικού 2.0; Δύο Έλληνες αρχιτέκτονες, που ζουν και εργάζονται στο Ρότερνταμ, έδωσαν υπόσταση σε κάτι ολόφρεσκο: το πρώτο διεθνές εργαστήρι ανακύκλωσης πλαστικού για 3d-printing.
Και το όνομα αυτού; The New Raw Plastic. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχει ως σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα περιβάλλοντος. Ειδικότερα αποσκοπεί στη διάδοση εναλλακτικών προτάσεων για την ανακύκλωση του πλαστικού και την παραγωγή αντικειμένων με καινοτόμες τεχνολογίες εκτύπωσης.
Η ομάδα ‘The New Raw’ ιδρύθηκε από τη Φωτεινή Σετάκη και τον Πάνο Σακκά, οι οποίοι κινούνται στο “σημείο τομής” των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και της επιστήμης της ανακύκλωσης υλικών.
Το πρώτο εργαστήρι πραγματοποιήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου από τις 5 έως τις 13 Σεπτεμβρίου. Στη διάρκειά του designers και ερευνητές από την Ελλάδα και την Ολλανδία, με εξειδίκευση στην ανακύκλωση πλαστικού, το 3d-printing και το place making, παρότρυναν τους συμμετέχοντες αφενός να δημιουργήσουν prototypes που συνδυάζουν τη χρήση της τεχνολογίας του 3d-printing για την ανακύκλωση πλαστικού, και αφετέρου να καλλιεργήσουν ιδέες που ενισχύουν τη νεανική επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
Τρεις διεπιστημονικές ομάδες
Οι συμμετέχοντες δούλεψαν σε τρεις διεπιστημονικές ομάδες και πήραν μέρος στις εξής διαδικασίες:
- Χαρτογράφηση ροών πλαστικών απορριμάτων στο νησί της Σύρου.
- Συλλογή και επεξεργασία χρησιμοποιημένων πλαστικών και παράγωγης πρώτης ύλης για τρισδιάστατη εκτύπωση.
- Σχεδιασμός και παραγωγή νέων προϊόντων.
- Ανάπτυξη σεναρίων για νέα μοντέλα κυκλικής οικονομίας.
Διαδραστική εγκατάσταση ανακύκλωσης πλαστικού
Στις 15 Σεπτεμβρίου ακολούθησε παρουσίαση του εργαστηρίου και της διαδραστικής εγκατάστασης Perpetual Plastic Project (PPP) με τη μορφή έκθεσης, στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στην Αθήνα , σε συνεργασία με την ομάδα City Index Lab.
Κατά την παρουσίαση στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η διαδραστική εγκατάσταση ανακύκλωσης πλαστικού συνδέθηκε με τον αυτόνομο σταθμό φόρτισης συσκευών Aktina και οι παρευρισκόμενοι είχαν τη δυνατότητα να ανακυκλώσουν επί τόπου τα πλαστικά ποτήρια που χρησιμοποίησαν για τα ποτά τους και να τα μετατρέψουν σε νέα αντικείμενα με τη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Η εγκατάσταση Aktina των ομάδων City Index Lab και Energize είναι ένα υβριδικό έργο, ταυτόχρονα καλλιτεχνικό και χρηστικό, το οποίο προσφέρει ενεργειακή αυτονομία μέσω ηλιακών πάνελ, για κάποιον που χρειάζεται να φορτίσει πχ. το κινητό ή τον υπολογιστή του.
Ιδέες που σε κάνουν να χαμογελάς με ικανοποίηση γιατί …κάτι γίνεται. Ετσι δεν είναι;
Δείτε περισσότερα για την πρωτοβουλία ΕΔΩ