NextGenerationEU: Κατατέθηκε αίτημα τροποποίησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

H Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή αίτημα τροποποίησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, στο οποίο επιθυμεί να προσθέσει και ένα κεφάλαιο για το REPowerEU. Το κεφάλαιο για το REPowerEU περιλαμβάνει μέτρα ενεργειακής απόδοσης, π.χ. για ενεργειακές ανακαινίσεις για τα νοικοκυριά και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, για την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μέτρα για την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν τη μετάβαση σε ένα έξυπνο δίκτυο ενέργειας και την κοινή χρήση της ενέργειας.

Με το REPowerEU, η ΕΕ επιθυμεί να τερματίσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα με εξοικονόμηση ενέργειας, διαφοροποίηση του εφοδιασμού και επιτάχυνση της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Το σχέδιο REPowerEU έχει ως βάση την πλήρη εφαρμογή της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 % (Fit for 55). Η δέσμη θέτει ως στόχο τη μείωση κατά τουλάχιστον 55 % των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 και την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Το αίτημα της Ελλάδας για τροποποίηση του σχεδίου της βασίζεται στο αίτημά της να λάβει πρόσθετα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ. Τα πρόσθετα δάνεια θα συμπληρώσουν το τμήμα δανείων του υφιστάμενου μέτρου δανειακής διευκόλυνσης, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία. Οι εταιρείες θα μπορούν να εξασφαλίσουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω δανείων χαμηλότερου κόστους. Το αίτημα της Ελλάδας για τροποποίηση του σχεδίου της βασίζεται επίσης στην ανάγκη να συνεκτιμηθεί η μεταβολή των συνθηκών της αγοράς.

Η τροποποίηση του σχεδίου, την οποία προτείνει η Ελλάδα, προβλέπει την τροποποίηση διαφόρων μέτρων του αρχικού σχεδίου και την προσθήκη νέων μέτρων, όπως η επιθεώρηση της αντισεισμικής αντοχής καίριων δημόσιων υποδομών, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και στη φορολογία, μεταξύ άλλων για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η Ελλάδα ζήτησε να μεταφερθεί στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας τμήμα του μεριδίου της στο αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις επιχορηγήσεις REPowerEU προς την Ελλάδα (769,22 εκατ. ευρώ) και την πρόσθετη δανειακή στήριξη ύψους 5 δισ. ευρώ που ζητήθηκε, με τα κονδύλια αυτά το υποβληθέν τροποποιημένο σχέδιο ανέρχεται σε 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,73 δισ. ευρώ σε δανειακή στήριξη.

Η Επιτροπή έχει τώρα χρονικό περιθώριο δύο μηνών για να αξιολογήσει κατά πόσον το τροποποιημένο σχέδιο πληροί όλα τα κριτήρια αξιολόγησης του κανονισμού ΜΑΑ. Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου, στην οποία θα αποτυπώνονται οι αλλαγές του ελληνικού σχεδίου. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ

Comments are closed