Oι οικολογικές επιπτώσεις από τις δασικές πυρκαγιές στην Αυστραλία

(πηγή φωτογραφιών BBC)

Οι καταστροφικές πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται ανεξέλεγκτες στην Αυστραλία, αφήνοντας πίσω τους θύματα και τεράστιες καταστροφές τόσο σε οικολογικό επίπεδο όσο και σε υλικό.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη για τη χώρα, με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 25, ενώ εκφράζονται φόβοι για δραματική αύξηση των θυμάτων.

Την ίδια ώρα, οι εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για αφανισμό μισού δισεκατομμυρίου ζώων και φυτών έχουν αναθεωρηθεί δυστυχώς προς τα πάνω. Ειδικότερα, οικολόγοι του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ εκτιμούν ότι περίπου 1 δισεκατομμύριο ζώα έχουν βρει τραγικό θάνατο από τις πυρκαγιές ή έμμεσα μέσω της απώλειας οικοτόπων.

Από την έναρξη της περιόδου των πυρκαγιών, τον Σεπτέμβριο, έχει απανθρακωθεί επιφάνεια που αντιστοιχεί σε έκταση σχεδόν ίση με το μισό της Ελλάδας (περίπου 60.000 τ.χλμ). 

Μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία τα ζώα που χάθηκαν είναι 800 εκατ., αναφέρει το Sydney News. Το 30% των κοάλα στην πολιτεία έχουν χαθεί, κυρίως γιατί δεν μπορούν να απομακρυνθούν γρήγορα από τις φλόγες.

Στα Γαλάζια Όρη δυτικά από το Σίδνεϊ χάθηκε το 50% των προστατευόμενων εκτάσεων σε δύο μήνες.

Πιστεύεται ότι υπάρχουν είδη της χλωρίδας και της πανίδας που έχουν χαθεί για πάντα, ενώ δεκάδες άλλα είδη είναι ακόμη πιο κοντά στην εξαφάνιση.

Η αστυνομία έχει συλλάβει τουλάχιστον 24 άτομα, τα οποία κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας τη Δευτέρα.

Στην πολιτεία Βικτώρια κάηκαν ολοσχερώς 200 σπίτια και άλλα 100 σπίτια σε υπόλοιπες πολιτείες με βάση τις πληροφορίες των αρμόδιων αρχών. Στη Βικτώρια κάηκε η έκταση του 1 εκατομμυρίου εκταρίου. Το Πολεμικό Ναυτικό άρχισε να εκκενώνει χιλιάδες ανθρώπους από μια παραθαλάσσια πόλη.

Η Αυστραλία αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό περιβάλλον για τον πλανήτη. Οι επιπτώσεις δεν αφορούν μόνο τη μεγάλη χώρα της Ωκεανίας και τους Αυστραλούς, αλλά όλους μας. Ήδη υπάρχουν αναφορές από τη Χιλή, ότι εμφανίστηκε σύννεφο καπνού από την Αυστραλία, στον ουρανό της αμερικανικής χώρας. Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα. Οι συνέπειες στο κλίμα από την καταστροφή στην Αυστραλία, πολύ δε περισσότερο αν συνδυάσουμε τις απέραντες εκτάσεις που κάηκαν στον Αμαζόνιο, είναι ανυπολόγιστες. Κάθε μοντέλο για την αντιμετώπιση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων μετά από γεγονότα τόσο μεγάλης έκτασης. Κάθε φωτιά, κάθε καταστροφή δάσους, κάθε μόλυνση της θάλασσας, «κόβει» χρόνια από τη διαβίωση-επιβίωση του ανθρώπου στον πλανήτη. 

Τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης μιλούν πλέον για τερατώδη μέτωπα, με φλόγες που φτάνουν ακόμη και 50 μέτρα σε ύψος και διασχίζουν ποτάμια σαρώνοντας τα πάντα στο πέρασμά τους. Αυτές οι πυρκαγιές δημιουργούν σχεδόν το δικό τους μικροκλίμα στις περιοχές που καίνε, με τα ρεκόρ θερμοκρασιών να καταρρίπτουν το ένα το άλλο. 

Οι δασικές πυρκαγιές της Αυστραλίας έχουν ενισχυθεί από μακράς διάρκειας υψηλές θερμοκρασίες, παρατεταμένη ξηρασία και ισχυρούς ξηρούς ανέμους. Τους τελευταίους τρεις μήνες η χώρα βιώνει ένα πρωτοφανές κύμα καύσωνα, με ρεκόρ θερμοκρασιών. Στα μέσα Δεκεμβρίου, καταγράφηκε η πιο ζεστή μέρα στην ιστορία της χώρας όπου η μέση θερμοκρασία ήταν 41,9 βαθμούς Κελσίου. Οι παραπάνω θερμοκρασίες, συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους που εξαπλώνουν τις πυρκαγιές και μεταφέρουν τον καπνό στις μεγάλες πόλεις της Αυστραλίας. Καταγράφηκαν ταχύτητες ανέμου 60 μίλια την ώρα (10 Μποφόρ). Οι παραπάνω συνθήκες έρχονται σε συνέχεια της ξηρότερης άνοιξης της χώρας, όπως καταγράφηκε στα αρχεία της χώρας που υπάρχουν εδώ και 120 χρόνια. Ορισμένες περιοχές όπως η Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ αντιμετωπίζουν ελλείψεις βροχοπτώσεων από τις αρχές του 2017, έτσι δέντρα, θάμνοι και λιβάδια έχουν μετατραπεί σε τέλεια καύσιμη ύλη.

Για τεράστια οικολογική καταστροφή αλλά και ένα μεγάλο κοινωνικοοικονομικό πλήγμα με πολιτικές προεκτάσεις κάνει λόγο ο Θεοχάρης Δ. Ζάγκας, καθηγητής, πρόεδρος Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ., Διευθυντής Εργαστηρίου Δασοκομίας, Τομέας Δασικής Παραγωγής, Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος σε άρθρο του στο greenagenda.gr. “Στην Αυστραλία, όπως πληροφορούμαστε, εξελίσσονται οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές στα χρονικά οι οποίες δυστυχώς συνεχίζουν να έχουν πολλά ανεξέλεγκτα μέτωπα και άρα η οικολογική καταστροφή συνεχίζεται”, αναφέρει.

“Οι επιπτώσεις είναι μη προβλέψιμες για τις τοπικές κοινωνίες. Ατμοσφαιρικοί ρύποι 10 φορές πάνω από το θεωρητικά επιτρεπόμενο όριο στη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας το Σίδνεϊ, υδατικοί πόροι ακατάλληλοι προς χρήση, τοπικό μικροκλίμα ριζικά αλλαγμένο, εχθρικό για τον τοπικό άνθρωπο και κάθε άλλη μορφή ζωής.

Οι οικολογικές επιπτώσεις όμως είναι υπερτοπικού χαρακτήρα και τα μέτρα που θεωρητικά λαμβάνονται για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής από τις κατά τόπους κυβερνήσεις φαντάζουν πολύ λίγα και περιορισμένης κλίμακας μετά από τόσο μεγάλης κλίμακας συμβάντα.

Η φωτιά χρησιμοποιείται διαχρονικά, ως το πιο γρήγορο και αποτελεσματικό μέσο για την αλλαγή χρήσης γης σε μεγάλη κλίμακα. Ας ελπίσουμε ότι στην περίπτωση της Αυστραλίας δεν συνδέεται με ζητήματα εξορύξεων και συγκεκριμένα άνθρακα!

Τα δυσάρεστα γεγονότα τα οποία συμβαίνουν στην Αυστραλία το τελευταίο διάστημα, φέρνουν στη μνήμη μας τις καταστροφές του 2007 στην Πελοπόννησο και του 2018 στο Μάτι Αττικής, που όλοι μας θα θέλαμε να
μην επαναληφθούν.

Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να ληφθούν έγκαιρα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος”, υπογραμμίζει στο άρθρο του ο κ. Ζάγκας.

 

Comments are closed