O επόμενος Μακγκάιβερ θα είναι γυναίκα!

«Κυριολεκτικά δεν μπορώ να σας πω πόσοι άνθρωποι έχουν έρθει σε μένα κατά καιρούς και μου έχουν πει ‘έγινα μηχανικός και στράφηκα στην επιστήμη εξαιτίας του Μαγκάιβερ΄»: με τη φράση αυτή, ο εμπνευστής του διαγωνισμού crowdsourcing “Next MacGyver”, Lee Zlotoff εξηγεί πώς άναψε η σπίθα, που οδήγησε μια ομάδα ανθρώπων να αξιοποιήσει το “είδωλο” μιας παλιάς τηλεοπτικής σειράς προκειμένου να εμπνεύσει τους νέους -ιδίως τα κορίτσια- να στραφούν σε καριέρες STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics, ήτοι Επιστήμη-Τεχνολογία-Αντικείμενα Μηχανικού-Μαθηματικά).

Πηγή: http://www.cinemablend.com/

Πηγή: http://www.cinemablend.com/

Ο Angus MacGyver, για όσους δεν τον θυμούνται ή δεν τον γνωρίζουν- ήταν ένα φανταστικό πρόσωπο, κεντρικός ήρωας τηλεοπτικής σειράς, που χρησιμοποιώντας όσα γνώριζε γύρω από τις θετικές επιστήμες (και ιδίως τις γνώσεις μηχανικού) κατόρθωνε να λύνει προβλήματα ζωής και θανάτου σε ακραία πιεστικές συνθήκες.
Τώρα, με έμπνευση τον Μακγκάιβερ, οι παραγωγοί του Χόλιγουντ και η Εθνική Ακαδημία Μηχανικών των ΗΠΑ (ΝΑΕ) ρίχνουν το “γάντι”. Υπάρχει “εκεί έξω” κάποιος ή κάποια, που πιστεύει ότι θα μπορούσε να “δημιουργήσει” μια γυναίκα μηχανικό ισάξια -ή και ανώτερη- του πολυμήχανου Angus;
Ο διαγωνισμός για το καλύτερο σχετικό σενάριο δεν θα γίνει αφορμή να ξεκινήσει ξανά το επιτυχημένο σίριαλ, διευκρινίζουν. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια καινούργια τηλεοπτική σειρά, με κεντρικά πρόσωπα γυναίκες επιστήμονες, με την ελπίδα ότι τα νεαρά κορίτσια θα εμπνευστούν να ακολουθήσουν επιστημονικές καριέρες.
Το να συμβεί αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις ΗΠΑ, καθώς -με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία – ο αριθμός των γυναικών επί του συνόλου των μηχανικών, παραμένει στάσιμος τα τελευταία 13 χρόνια*.
“Δεδομένου ότι υπήρξα μία από τις λίγες γυναίκες που σπούδασαν επιστήμη υπολογιστών στο UCLA, είμαι ενθουσιασμένη με την ιδέα ότι θα έχω την ευκαιρία να βοηθήσω να εμπνευστεί μια νέα γενιά γυναικών, ώστε να ακολουθήσει καριέρα στον τομέα των μηχανικών και της τεχνολογίας”, δήλωσε η Lori McCreary, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Revelation Entertainments, που επίσης εμπλέκεται στην όλη διαδικασία.

Κι ο Πρόεδρος Ομπάμα θέλει να δει περισσότερες γυναίκες στα Πολυτεχνεία
Η είσοδος περισσότερων γυναικών σε αντικείμενα STEM είναι επιδίωξη και της ηγεσίας των ΗΠΑ αλλά ο Πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε από την πλευρά του ότι για να στραφούν τα κορίτσια σε αντίστοιχες σπουδές χρειάζονται έμπνευση. “Όταν βλέπεις στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο έναν μηχανικό ή κάποιον που ασχολείται με την τεχνολογία, στο 90% των περιπτώσεων είναι άντρας. Αν λοιπόν [ούσα γυναίκα] δεν δεις ποτέ τον εαυτό σου σε αυτή τη θέση, είναι δύσκολο να σκεφτείς ‘α, να κάτι που πρέπει να κάνω κι εγώ’”, είπε χαρακτηριστικά.

5000 $ για καθέναν από τους πέντε νικητές
Οι πέντε νικητές του διαγωνισμού, οι οποίοι θα καταθέσουν τις καλύτερες ιδέες για σενάρια, θα λάβουν 5000 δολάρια έκαστος και θα συναντηθούν με δύο μέντορες: έναν παραγωγό του Χόλιγουντ και έναν έμπειρο μηχανικό, ώστε από κοινού να αναπτύξουν τον χαρακτήρα, το concept και την ιστορία των βασικών ηρωΐδων της σειράς αλλά και να ετοιμάσουν το επεισόδιο-”πιλότο”.

Θρυλικοί μέντορες, από την Οδύσσεια του Διαστήματος μέχρι το Σταρ Τρεκ
Και τα ονόματα των παραγωγών διόλου τυχαία είναι. Εκτός από την προαναφερθείσα Lori McCreary στη λίστα περιλαμβάνονται ο Clayton Krueger (senior αντιπρόεδρος της Scott Free Productions, γνωστής από το “3001: The Final Odyssey”), o David Eick (γνωστός από το “Battleship Galactica”), ο Roberto Orci (“Star Trek, Scorpion & Finge) και Αnthony Zuiker (CSI Franchise).

Προθεσμία μέχρι τις 17/4
Η προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων για τον διαγωνισμό Next MacGyver εκπνέει στις 17 Απριλίου. Οι υποψήφιοι, ηλικίας τουλάχιστον 18 ετών, πρέπει να υποβάλλουν περίληψη μιας σελίδας, με τον τίτλο και την περιγραφή του σίριαλ, τα χαρακτηριστικά της πρωταγωνίστριας και τις βασικές ιδέες για το επεισόδιο πιλότο). Προλαβαίνετε; Λογικά οι υποψήφιοι, που τυγχάνουν και μηχανικοί, έχουν έναν παραπάνω “άσο στο μανίκι τους”, σε σχέση με όσους δεν είναι._

*Μελέτη της www.changetheequation.org

Πηγές άρθρου:
http://www.thenextmacgyver.com/
http://www.engineering.com

Comments are closed