Οι ντόπιοι φεύγουν, οι μετανάστες έρχονται: πώς οι μετανάστες στηρίζουν την ανάπτυξη στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ

Ιmmigrants from several countries who’ve recently made Rockford their home gather at Catholic Charities of Rockford on Aug. 24, 2017. From left are: Girom Gebreslessie, a former refugee from Eritrea; Lusi Ntamuheza, a former refugee from Burundi; Thang Khen Mung, a former refugee from Burma; and Tshela Annie Mwambuyi, a former refugee from Congo. (Antonio Perez/Chicago Tribune)

Συμβαίνει σε ολοένα περισσότερες πόλεις στα μεσοδυτικά των ΗΠΑ. Ο ντόπιος πληθυσμός μετακομίζει υποκύπτοντας στα θέλγητρα των πιο θερμών πολιτειών της χώρας, στα νότια και δυτικά, αποδυναμώνοντας τον τοπικό κοινωνικό ιστό. Καθώς όμως οι ντόπιοι φεύγουν, οι μετανάστες έρχονται, δίνοντας το φιλί της ζωής σε περιοχές που σύντομα θα αντιμετώπιζαν δημογραφικό πρόβλημα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Rockford, πολύ κοντά στο Milwaukee, το Madison και το Chicago. Η πόλη διαθέτει αξιοζήλευτες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η μεταποίηση και η αεροναυπηγική. Οι αγγελίες τύπου “ζητείται” είναι εμφανείς όπου και αν σταθείς. Παρόλα αυτά, πολλές θέσεις εργασίας παρέμεναν μέχρι πρόσφατα στα αζήτητα. Κι αυτό παρά το ότι και τα ενοίκια είναι προσιτά.

Κάτι όμως έχει αρχίσει να αλλάζει στην πόλη. Πρώτα απ΄όλα, ναοί “όλων” των θρησκειών, από χριστιανικούς και βουδιστικούς μέχρι τζαμιά, είναι πλέον εμφανείς παντού, καθώς ο πληθυσμός των μεταναστών στην πόλη ολοένα μεγαλώνει.

Ο αριθμός των μεταναστών που κατοικούν μόνιμα εκεί έχει αυξηθεί κατά 64% από το 2000 έως το 2015, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή, πάνω από 10.000 ντόπιοι έχουν μετακομίσει για αλλού, στο διάστημα 2010-2016.

Το Rockford θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ώς εμβληματικό ώς προς την τάση που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε ολοένα περισσότερες περιοχές των ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που η αμερικανική κοινωνία παραμένει διχασμένη ώς προς τα μεταναστευτικό.

Σε περισσότερες από 40 πόλεις στα μεσοδυτικά των ΗΠΑ, οι μετανάστες έρχονται να αναπληρώσουν την απίσχνανση των τοπικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων, εξαιτίας είτε της γήρανσης είτε της εσωτερικής μετανάστευσης του τοπικού πληθυσμού. Τα τελευταία 15 χρόνια, οι μετανάστες “είναι υπεύθυνοι” για το 37% της ανάπτυξης των μητροπολιτικών περιοχών στις μεσοδυτικές πολιτείες κι αυτή σίγουρα είναι μια σημαντική συνεισφορά για μια περιοχή που βιώνει τον πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Άρθρο με πληροφορίες από τη Chicago Tribune

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Comments are closed