Πέντε χαμένες πόλεις από το Μεξικό μέχρι την Ουκρανία

Πηγή φωτογραφίας: The height of civilisation: the amphitheatre at Termessos. Photograph: Alamy Stock Photo

Πέντε “χαμένες” πόλεις, από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, “ιχνηλατεί” ο Guardian. Είτε επειδή εγκαταλείφθηκαν εσπευσμένα είτε επειδή τις εξαφάνισε από τον χάρτη το πέρασμα των χιλιετηρίδων, οι παρακάτω πέντε πόλεις παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον:

Angamuco, Μεξικό
Πριν από λίγες ημέρες, σάρωση με λέιζερ αποκάλυψε το πραγματικό  μέγεθος της αρχαίας πόλης Angamuco στο δυτικό Μεξικό. Η πόλη εκτιμάται ότι είχε 100.000 κατοίκους και ότι περιλάμβανε πυραμίδες,  οδικό δίκτυο, λαχανόκηπους και χώρους συγκεντρώσεων. Ηταν μείζον κέντρο για τους Purépecha, ανταγωνιστική φυλή των Αζτέκων.

Gedi, Κένυα
Ο οικισμός αυτός στις ακτές του Ινδικού Ωκεανού, 65 μίλια από τη Μομπάσα, εν μέσω δασών, υπολογίζεται ότι ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα και είχε εντυπωσιακά χαρακτηριστικά, όπως τρεχούμενο νερό και τουαλέτες με …καζανάκι.

Termessos, Τουρκία
Ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται πως είχε παρομοιάσει αυτή την πόλη, χτισμένη σε υψόμετρο 1000 μέτρων, με αετοφωλιά. Το πιο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό της είναι το θέατρο σε ρωμαϊκό στυλ, χωρητικότητας 4000-5000 θεατών.

Mohenjo-daro, Πακιστάν
Ιδρυθείσα το 2500 πΧ, η πόλη είχε σύνθετο σύστημα αποχέτευσης, αλλά από ό,τι φαίνεται όχι παλάτια, ναούς ή μνημεία.

Pripyat, Ουκρανία
Όταν ο αντιδραστήρας νούμερο 4 του Τσέρνομπιλ εξερράγη τον Απρίλιο του 1986, απελευθερώνοντας θανατηφόρα ραδιενέργεια, πολλοί γειτονικοί οικισμοί εκκενώθηκαν. Μεταξύ των οποίων το Pripyat, κάποτε μια πόλη 45.000 κατοίκων, που χτίστηκε για να στεγάσει εργαζόμενους στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Άρθρο με πληροφορίες από τον guardian

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Comments are closed