Καθώς οι ασιατικές πόλεις παλεύουν προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν στέγη στον ραγδαία αυξανόμενο αστικό πληθυσμό, οι τοπικές αρχές κάνουν “συμβιβασμούς” που αποδεικνύονται ζημιογόνοι: όπως για παράδειγμα το να κάνουν τα στραβά μάτια στην αυθαίρετη δόμηση, ακόμη και σε περιοχές όπου αυτή μπορεί να προκαλέσει μεταξύ άλλων καταστροφικές πλημμύρες.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μουμπάι στην Ινδία, όπου οι πρόσφατες πλημμύρες αποδόθηκαν εν μέρει και στην χωρίς κανόνες ανάπτυξη σε υγροτόπους. Οι πυκνοχτισμένες αστικές περιοχές σε χώρες όπως η Ινδία ή το Μπαγκλαντές, αποδεικνύονται εξαιρετικά ευάλωτες στα πλημμυρικά φαινόμενα. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κίνα.
Το 2012 το Πεκίνο βρέθηκε ξαφνικά χωρίς συστήματα μεταφορών εξαιτίας των μεγάλων πλημμυρών. Το 2016, οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές στο αποχετευτικό σύστημα των κινεζικών πόλεων Wuhan, Nanjing και Tianjin.
Κι αυτό δεν αφορά μόνο πόλεις σε αναπτυσσόμενες χώρες. Αφορά και τον ανεπτυγμένο κόσμο, όπως έδειξαν οι πλημμύρεςπου ταλαιπώρησαν το Χιούστον στις ΗΠΑ.
Η Κίνα πάντως, αποφάσισε να αναλάβει δράση, μέσα από την πρωτοβουλία της για τις “πόλεις-σφουγγάρια”, που στόχο έχει, μέχρι το 2020, το 80% των αστικών περιοχών στη χώρα να απορροφά και να επαναχρησιμοποιεί τουλάχιστον το 70% του νερού της βροχής.
Πώς θα το πετύχει; Η υπερβολική άντληση υπόγειων υδάτων, η υποβάθμιση της κατάστασης των ρεμάτων, το γεγονός ότι στη δόμηση χρησιμοποιούνται υλικά μη υδατοδιαπερατά, που δεν επιτρέπουν στο νερό να διεισδύσει στο χώμα, αποτελούν “εγγύηση” για περισσότερες πλημμύρες. Και το …αστείο είναι ότι προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν, κατασκευάζονται περισσότερες υποδομές από τα ίδια υλικά, που επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση.
Για να πετύχει θετική αλλαγή λοιπόν, η Κίνα, μέσα από την πρωτοβουλία “Sponge City Initiative” φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει όλα τα παραπάνω αρνητικά φαινόμενα, επενδύοντας βαριά στα υδατοδιαπερατά υλικά και τις πράσινες υποδομές. Η πρωτοβουλία αντιμετωπίζει δύο προκλήσεις: την έλλειψη ειδικών γνώσεων από τις τοπικές κυβερνήσεις και τους οικονομικούς περιορισμούς. Αυτό πάντως, δεν φαίνεται να πτοεί την κινεζική κυβέρνηση, που φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Άρθρο με πληροφορίες από το CNN
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ