Πώς θα είναι οι πόλεις μας το 2025;

Πηγή φωτογραφίας: Marc Averette – Own work

Οι μεγαλουπόλεις της Ευρώπης -αστικά κέντρα όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη και η Μαδρίτη- ανέκαθεν πρόσφεραν γόνιμο έδαφος για την καινοτομία και την αλλαγή. Λόγω του μεγέθους τους, της σύνθετης υποδομής και της ποικιλίας των δικτύων συνδέσεων και σχέσεων, είναι σε αυτές τις πόλεις που οι νέες ιδέες και τεχνολογίας δημιουργούν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Και είναι οι πολίτες αυτών των χωρών που βρίσκονται στο πρώτο πλάνο της μεταμόρφωσης, καθώς η Ευρώπη κινείται προς μια οικολογική επανάσταση καθοδηγούμενη από την τεχνολογία.

Η αλλαγή του τρόπου ζωής μας προκειμένου να πετύχουμε την αειφορία, είτε αυτό σημαίνει να οδηγούμε ηλεκτρικά αυτοκίνητα είτε να θερμαίνουμε το σπίτι μας με ηλιακή ενέργεια, εμείς, το άτομο, είμαστε ο καταλύτης της αλλαγής. Πώς θα είναι λοιπόν οι πόλεις μας το 2025;

 

Καινούργια αρχή

Οι μειωμένες εκπομπές οξειδίου του αζώτου θα φέρουν βελτίωση στην ανθρώπινη υγεία” λέει ο Gareth Dunsmore, διευθυντής του τμήματος ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Nissan Europe. Ας δούμε μερικά ποσοστά. Το Παρίσι ήδη έχει απαγορέψει την κίνηση παλαιών πετρελαιοκίνητων οχημάτων και επιμένει ότι μέχρι το 2020 κανένας δεν πρέπει να τα οδηγεί στο κέντρο των πόλεων. Η Μαδρίτη σκοπεύει επίσης να τα απαγορεύσει μέχρι το 2025, ενώ μόνο πέρυσι είδε τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων να αυξάνονται κατά 90%  σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η δε Ρώμη ενθαρρύνει τη χρήση ηλεκτρικών ή υβριδικών αυτοκινήτων έχοντας εισάγει τον θεσμό των “οικο-Κυριακών” (eco-Sundays), στη διάρκεια των οποίων μόνο οχήματα αυτού του τύπου επιτρέπονται στο κέντρο.

 

Έξυπνη χρήση ενέργειας

Ο καθαρότερος αέρας στις πόλεις είναι μόνο η αρχή των “μεταμορφώσεων” που αναμένεται να δούμε μέσω της ευρείας χρήσης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων (EVs). Tα EVs είναι κομβικής σημασίας για αυτό που λέμε vehicle-to-grid technology” (V2G) ή ελληνιστί “τεχνολογία σύνδεσης του οχήματος στο ηλεκτρικό δίκτυο”. Πρόκειται για την τεχνολογία αυτή που επιτρέπει στην ενέργεια από τη μπαταρία του EV να επαναδιανεμηθεί στο δίκτυο αν χρειάζεται, ώστε να προσφέρει ενέργεια στο σπίτι, το γραφείο ή την υποδομή της πόλης. Με άλλα λόγια, το αυτοκίνητο γίνεται ένας …φορητός φορτιστής για ένα εντοπισμένο ενεργειακό οικοσύστημα (localised energy ecosystem).

 

Τελικά, η μορφή της πόλης του 2025 θα αρχίσει να αποκτά πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μέσα από έναν συνδυασμό πολιτικών,εμπορικών και προσωπικών προσπαθειών.  Διαβάστε τες όλες στο πρωτότυπο άρθρο της Huffington Post, EΔΩ

Comments are closed