Σε 20 χρόνια το cloud θα έχει ίση χρησιμότητα με τον ηλεκτρισμό

Την εκτίμηση ότι σε μια 20ετία από σήμερα το υπολογιστικό νέφος (cloud) θα έχει τόσο μεγάλη χρησιμότητα για τον κόσμο όσο η ηλεκτρική ενέργεια, διατύπωσε από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ΙΙΙ ο Διευθυντής Εξωτερικών και Νομικών Υποθέσεων της Microsoft Europe, Jeff Bullwinkel. Ο ίδιος επεσήμανε ότι, για να αντιμετωπιστούν οι νέες τεχνολογικές προκλήσεις, θα πρέπει να δημιουργηθούν νέες ειδικότητες και γνωσιακά πεδία. Η Microsoft, όπως είπε, έχει εκπαιδεύσει 150.000 παιδιά τα τελευταία χρόνια στις νέες τεχνολογίες και στην Ελλάδα διαθέτει τριών ειδών εκπαιδευτικά σεμινάρια αυτής της μορφής. Έμφαση, βέβαια, θα πρέπει να δοθεί στην εκπαίδευση και των μεγαλύτερων ηλικιών. Ο κ. Bullwinkel επεσήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση, για να μπορέσει ο πλανήτης να κεφαλαιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, είναι να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις νέες τεχνολογίες. Όπως υπογράμμισε έτερη αναγκαιότητα συνιστά η ασφάλεια και η αξιοπιστία του λογισμικού, καθώς και η διασφάλιση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων.

Από την πλευρά του, κατά την ομιλία του στην ίδια ενότητα, ο Senior Partner της McKinsey, κ. Jacques Bughin, αναφέρθηκε στη συμβολή των νέων τεχνολογιών στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Όπως σημείωσε, τα επόμενα χρόνια, λόγω της ψηφιοποίησης, θα καταγράφονται ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης της τάξης των 2,5%. Υπογράμμισε δε ότι σε αυτή την πορεία θα υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, προβλέποντας, πάντως, ότι ο μέσος όρος της αύξησης της παραγωγικότητας θα είναι τριπλάσιος, σε σχέση με τις ενδεχόμενες απώλειες. Ο κ. Bughin τόνισε, εξάλλου, ότι είναι αναγκαίες οι επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με την Ευρώπη, όπου το 20% των εργαζομένων καταλαμβάνουν θέσεις που δεν απαιτούν γνωσιακές δεξιότητες, να είναι ο πιο “αδύναμος κρίκος”.

Η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, σημείωσε κατά την παρέμβασή της στην ίδια ενότητα, ότι οι μεγάλες αλλαγές στις νέες τεχνολογίες- αυτοματοποίηση και ρομποτική – μετασχηματίζουν δύο μεγάλα κρατικά μονοπώλια: το χρήμα και την εξουσία. Όπως σημείωσε, “τα big data συγκεντρώνονται στα χέρια ελάχιστων μεγάλων εταιρειών και θα μπορούσαν να συγκριθούν με τη σημασία της γης στην εποχή της αγροτικής περιόδου και των εργοστασίων στην εποχή της βιομηχανικής περιόδου”. Η ίδια χαρακτήρισε ως ιστορικό θρίαμβο για τη χώρα το να καταφέρει να πρωταγωνιστήσει στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, κάτι που τόνισε ότι αποτελεί το μόνο τρόπο για τον επαναπατρισμό όσων εγκατέλειψαν τη χώρα.

Ο διευθυντής του Δικτύου, Γιάννης Μαστρογεωργίου, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπονήσει στρατηγική για τη μετάβαση στην εποχή, όπου κυρίαρχες είναι οι νέες τεχνολογίες. “Η ειδοποιός διαφορά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης σε σχέση με τις υπόλοιπες είναι ότι εάν ένα κράτος χάσει το νήμα, είναι δύσκολο, στη συνέχεια, να το επανακτήσει” σημείωσε σχετικά. Τόνισε δε ότι, βάσει πρόσφατης μελέτης της PwC, στην Ελλάδα έως το 2035, το ποσοστό των απασχολήσεων που θα μπορούσαν να αυτοματοποιηθούν ανέρχεται σε 35%.

Comments are closed