Οι έξυπνες πόλεις προσφέρουν καλύτερη ζωή. Όταν δε, υπάρχουν μεταξύ τους και συνεργασίες που διασχίζουν εθνικά σύνορα, τότε η σημασία του πιθανού αποτελέσματος από τη δημιουργία ενός δικτύου έξυπνων πόλεων αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα.
Με αυτό το σκεπτικό, οι αρχές έξι μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού …τι μπορούν να κάνουν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες προς όφελος των δημοτών τους -ιδίως στον τομέα της ενέργειας και της περιβαλλοντικής προστασίας.
Το σχετικό πρότζεκτ λέγεται “Sharing Cities” και έχει ώς επικεφαλής εταίρους το Λονδίνο, τη Λισαβόνα και το Μιλάνο. Ως συνεργαζόμενα μέρη μετέχουν επίσης το Μπορντό, το Μπουργκάς και η Βαρσοβία.
Το έργο εκτιμάται ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην ευρωπαϊκή αγορά των έξυπνων πόλεων, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι εφαρμογές και οι λύσεις που βασίζονται στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ΤΠΕ) και απαντούν σε μια κοινωνική ανάγκη μπορούν να ενσωματωθούν σε σύνθετα αστικά περιβάλλοντα και να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων.
Το έργο “Sharing Cities” είναι πενταετές και έχει προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ. Αναμένεται δε, να κινητοποιήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις. Καθώς εξελίσσεται, στόχος είναι να συμπεριλάβει περίπου 100 δήμους από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις και να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Στο πλαίσιο του πρότζεκτ θα αναπτυχθούν πολιτικές αλλαγής νοοτροπίας ώς προς την κατανάλωση ενέργειας, θα εφαρμοστούν και θα αξιολογηθούν λύσεις e-mobility, θα τεθεί ώς στόχος να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ρύπων που καταλήγουν στον υδάτινο ορίζοντα και θα αυξηθεί η προσφορά προσιτών κοινωνικών κατοικιών.
Τον περασμένο Ιανουάριο, περίπου 70 αξιωματούχοι, ειδικοί και μέτοχοι από τις έξι πόλεις συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες για την εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος. Καθεμία από τις συμμετέχουσες πόλεις έχει ορίσει ένα προάστιο, που θα χρησιμεύσει ώς περιοχή εφαρμογής και επίδειξης (demonstration area).
Λονδίνο
Η Αρχή Μείζονος Λονδίνου, για παράδειγμα, επέλεξε μία από τις πιο στρατηγικές περιοχές της, το δημοτικό διαμέρισμα του Greenwich (Royal Borough of Greenwich), που έχει 250.000 κατοίκους και μπορεί να επιδείξει αξιοθέατα state-of-the-art, όπως το περίφημο κλειστό στάδιο O2 arena.
Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη συμμετοχή των πολιτών, το Greenwich θα ξεκινήσει εκτενές πρόγραμμα ανανέωσης κτηριακού αποθέματος, σε συνεργασία με δύο τοπικές καινοτόμες ΜΜΕ. Έχει ώς στόχο να υλοποιήσει δίκτυο θέρμανσης με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών των νέων σπιτιών, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο επανάχρησης θερμότητας που διαφεύγει.
Επίσης, θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα- πιλότο για τη χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων. Θα επεκτείνει το δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και θα τοποθετήσει ηλιακά πάνελ στις στέγες, προκειμένου να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος και τους ρύπους και να αυξήσει την αποδοτικότητα.
Λισαβόνα
Παρόμοιο σχεδιασμό αναπτύσσει και η Λισαβόνα, η οποία επέλεξε μια ιστορική περιοχή εμβαδού 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με πληθυσμό 100.000 κατοίκων για να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Το δικό της σχέδιο εστιάζει στην αναβάθμιση περιοχών κοινωνικής κατοικίας, μεταξύ άλλων και με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων. Παράλληλα, ο δήμος της πόλης σχεδιάζει την αξιοποίηση των ΤΠΕ για τη βελτίωση των επιδόσεων του συστήματος μαζικών μεταφορών. Η πιο ευρεία αξιοποίηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι επίσης στο πρόγραμμα.
Μιλάνο
Στο Μιλάνο, η περιοχή που επελέγη για την εφαρμογή του προγράμματος έχει έκταση 216000 τμ και βρίσκεται στην περιοχή Porta Romana/Vettabbia. Σήμερα, περίπου το 60% των κτηρίων στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία στην ενεργειακή αποδοτικότητα (κατηγορία G ή F) Για αυτό άλλωστε το Μιλάνο έχει θέσει ώς πρωταρχικό στόχο τη μείωση της χρήσης ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας. Αυτό έχει αρχίσει να το πετυχαίνει μέσω ενός πλαισίου κοινής πολιτικής, που αντλεί έμπνευση από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Μπορντό
Το Μπορντό , που κατέχει τον τίτλο “French Tech” για τις υψηλές επιδόσεις του στις ΤΠΕ θέλει να “ζευγαρώσει” τη χρήση ΤΠΕ με τη βιώσιμη ανάπτυξη, με απώτερο στόχο να καταστήσει τον πολιτιστικό πλουραλισμό κορυφή της κοινωνικής συνοχής ανάμεσα στους 750.000 κατοίκους του.
Μπουργκάς
Το Μπουργκάς, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας, με πληθυσμό 210.000 ατόμων, “κυνηγά” πολλά ενδιαφέροντα πρότζεκτ, μεταξύ των οποίων ένα ολοκληρωμένο σύστημα αστικών μεταφορών, μια καινούργια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων και ένα αναβαθμισμένο δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης.
Βαρσοβία
Η Βαρσοβία, η μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας με πληθυσμό 1,7 εκατομμυρίων κατοίκων, αναζητά τις λύσεις εκείνες ΤΠΕ, που θα τη βοηθήσουν να μειώσει τις εκπομπές CO2 και να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στη συνολική ενεργειακή κατανάλωση κατά 20% μέχρι το 2020. Προς τούτο επιδιώκεται η ψηφιοποίηση των δημόσιων μεταφορών της πόλης και η αύξηση της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι στόχοι ετέθησαν και η συνεργασία ξεκίνησε. Το αν θα καταστεί εφικτό να ολοκληρωθούν έργα τόσο μεγάλης κλίμακας εντός πενταετίας, μένει να το δούμε στην πράξη.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το φιλόδοξο αυτό έργο, περάστε μια …βόλτα από ΕΔΩ