Tο ΤΕΕ η αναθέτουσα αρχή για την εκπόνηση της μελέτης επαναχάραξης των ορίων των 105 οικισμών του Πηλίου

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα είναι η αναθέτουσα αρχή για την εκπόνηση της μελέτης επαναχάραξης των ορίων των 105 οικισμών του Πηλίου, σύμφωνα με τη απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ικανοποίησε πλήρως το αίτημα του ΤΕΕ Μαγνησίας.

Σημειώνεται ότι η διαγωνιστική διαδικασία για δημόσιες συμβάσεις εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας, με αναθέτουσα αρχή το ΤΕΕ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: “Το Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας διέγνωσε από την αρχή τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι δήμοι, των οποίων ευθύνη είναι τα όρια οικισμών, λόγω των αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και ξεκίνησε ένα τιτάνιο αγώνα ενημέρωσης προς του δήμους”.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΕΕ Μαγνησίας, στις 17 Δεκεμβρίου 2015 – πριν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ – είχε διαβλέψει ότι θα προκύψει σημαντικό πρόβλημα και είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με Δημάρχους του Πηλίου για το θέμα.

Η Πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας, κα Νάνσυ Καπούλα, ανέφερε τότε πως «οι ιδιοκτήτες που έχουν κτίσει με οικοδομικές άδειες εντός των ορίων δεν είχαν πρόθεση να παρανομήσουν, αλλά αντιθέτως στηρίχτηκαν σε αποφάσεις της διοίκησης. Εφόσον στη περίπτωση του Πηλίου η διοίκηση είχε ακολουθήσει λανθασμένη διαδικασία με την οριοθέτηση μέσω αποφάσεων Νομάρχη, θα πρέπει να δοθεί μια σύννομη μεν λύση, χωρίς όμως συνέπειες στους ιδιοκτήτες που όλα αυτά τα χρόνια εμπιστεύτηκαν τη Διοίκηση. Στη περίπτωση που το ΣτΕ κάνει δεκτή την συγκεκριμένη προσφυγή (σ.σ. όπως και τελικά έγινε) από την επόμενη ημέρα το πιο πιθανό είναι στους οικισμούς να είναι αδύνατη κάθε δικαιοπραξία ή έκδοση άδειας δόμησης”.

Λόγω των αποφάσεων που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώθηκαν τα διοικητικά όρια των οικισμών, με αποτέλεσμα τελικά να έχει παγώσει οποιαδήποτε οικοδομική και οικονομική δραστηριότητα στο Πήλιο.

Συγκεκριμένα, με την με αρ. 1268/2019 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακυρώθηκαν ως «ανεφάρμοστες» και «αντισυνταγματικές» οι οριοθετήσεις και επεκτάσεις ορίων οικισμών, που έχουν γίνει σε πολλές εκατοντάδες οικισμούς, με πράξεις της διοίκησης (Υπουργείου, Νομαρχών κ.λπ.) και αποφάσεις Δήμων και θέτει τις πολεοδομικές υπηρεσίες, προ αυξημένων ευθυνών για την έκδοση οικοδομικών αδειών, σε αυτές τις περιοχές.

Η συγκεκριμένη απόφαση ουσιαστικά έθεσε πληθώρα οικοπέδων από εντός σε εκτός σχεδίου και καθιστά την πλειοψηφία αυτών μη άρτια και οικοδομήσιμα.

Στην τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουλίου 2020 ανακοινώθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Μπακογιάννη, ότι το υπουργείο προχωρά τις διαδικασίες για την προκήρυξη μελέτης και τα τεύχη διαγωνισμού για την ψηφιακή αναλυτική καταγραφή των ορίων οικισμών του Πηλίου και όχι μόνο, αφού το πρόβλημα αφορά όλη τη χώρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα υπεγράφησαν τα Τεχνικά Δελτία ανάμεσα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο ΤΕΕ, το οποίο πλέον θα προκηρύξει τη διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τη μελέτη. Ταυτόχρονα αναλαμβάνει και τη επίβλεψη της μελέτης.

Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα συνταχθεί Προεδρικό Διάταγμα, όπου θα περιγράφονται ακριβώς τα όρια των οικισμών, ώστε να έχουμε τη οριστική θεσμοθέτηση τους. Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί είναι εξασφαλισμένη χρηματοδότησης, με ποσό 300.000 ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων μελετών που θα επιτρέψουν τον επαναπροσδιορισμό των ορίων των οικισμών στο Πήλιο.

 

Comments are closed