του Δημήτρη Μήτρου μέλους της ΔΕ ΤΕΕ/ΤΚΜ – Υπεύθυνου επαγγελματικών θεμάτων.
Τα αποθεματικά του TΣΜΕΔΕ είναι υπ’ ατμόν…Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όλα τα ταμεία με την περιουσία τους να πάρουν σύντομα το δρόμο της ενοποίησης σε ένα υπερταμείο. Σε ένα τέτοιο υπερ…IKA, τα αποθεματικά του, θα καλύψουν απλώς την τρύπα του ασφαλιστικού για μικρό χρονικό διάστημα. Πέρυσι χάσαμε μια σημαντική ευκαιρία για τη δημιουργία ενός επαγγελματικού ταμείου, που θα ήταν σημαντικό εργαλείο στη διαχείριση των ασφαλιστικών προβλημάτων του κλάδου.
Τα τελευταία χρόνια χάνουμε συνεχώς τέτοιες ευκαιρίες…
Τώρα εδώ που φτάσαμε μήπως πρέπει να ανατρέξουμε στο…κραταιό παρελθόν του ΤΣΜΕΔΕ για να βρούμε λύσεις για το ζοφερό μέλλον του;
Ένας από τους κύριους λόγους της πάλαι ποτέ ευρωστίας του ταμείου μας -εκτός από τη διαχρονική επιβολή σημαντικών κρατήσεων επί των αμοιβών των μελετών, των επιβλέψεων και των έργων που εκπονούσαν… κάποτε τα μέλη του- ήταν και το γεγονός ότι επειδή υπήρχε επαγγελματικό αντικείμενο, οι νέοι μηχανικοί δεν το…απέφευγαν και οι πρεσβύτεροι δεν έπαιρναν το δρόμο για τη σύνταξη σε μεγάλους αριθμούς.
Μήπως τελικά το ΤΕΕ σε συνεργασία με τους κλαδικούς συνδέσμους και συλλόγους εκπροσώπησης των μελών του ΤΣΜΕΔΕ, θα πρέπει να καταρτίσει ένα βιώσιμο σχέδιο, που θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση των αποθεματικών που έχουν απομείνει , για να δημιουργήσουμε μόνοι μας τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη του επαγγελματικού μας αντικειμένου;
Επενδύσεις, εγγυοδοσία και δανειακές χορηγήσεις ίσως και μέσω και της τράπεζας της οποίας αποτελεί βασικό μέτοχο το ΤΣΜΕΔΕ, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατάσταση. Η στήριξη οικονομικών πρωτοβουλιών για μικρά έργα στον ιδιωτικό τομέα στην κατεύθυνση π.χ. της ανανέωσης του κτιριακού αποθέματος της χώρας ή της ενεργειακής αναβάθμισης των κατασκευών μπορούν -κατά τη γνώμη μου αλλά και άλλων- να δώσουν ανάσα σε εκατοντάδες επαγγελματικές ειδικότητες του τεχνικού κόσμου και να αναθερμάνουν την οικονομία. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακύκλωση, ο οικολογικός τουρισμός, η υλοποίηση προγραμμάτων δημιουργίας καινοτόμων πακέτων τεχνικών υπηρεσιών και η παραγωγή νέων υλικών επίσης μπορούν να δώσουν δουλειά σε συναδέλφους και όχι μόνο , αρκεί να υπάρξει κάποια υποστήριξη.Τα αποθεματικά μας θα μπορούσαν να την εξασφαλίσουν και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία , αντί να πέσουν σε κάποια μαύρη τρύπα.
Άλλωστε και οι προδημοσιεύσεις για τα προγράμματα του πακέτου Γιουνκέρ επιβεβαιώνουν και τις αρχικές εκτιμήσεις ότι σε μια ρημαγμένη οικονομία με εξουδετερωμένο τραπεζικό σύστημα σαν τη δική μας, υπάρχει η ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης από κάποιο τρίτο μέρος (50%-60% η συμμετοχή των αιτούντων που ανακοινώθηκε για τις επενδυτικές προτάσεις), ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη αναμόχλευση των κεφαλαίων στην οποία στοχεύει. Το πρόγραμμα δεν είναι ανθρωπιστική βοήθεια.
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η κυβέρνηση είναι εμφανές ότι έχει μεγάλη αμηχανία γιατί πρέπει να εφαρμόσει ένα σχέδιο που της επιβλήθηκε και πολύ γρήγορα θεωρώ ότι φαινόμενα παθολογικής απραξίας για την αντιμετώπιση ακόμη και απίστευτων αδικιών, όπως αυτή της κατάργησης της ρύθμισης για την υπαγωγή σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία, θα την καταβάλουν (τους μηχανικούς τους έχουν ήδη εκμηδενίσει οικονομικά).
Συνεπώς ή θα αποδεχθούμε σαν κλάδος το μοιραίο ή θα πρέπει να αντιδράσουμε δημιουργικά, να καταρτίσουμε άμεσα ένα επιχειρησιακό σχέδιο με στόχους σαν αυτούς που περιέγραψα και κυρίως να πείσουμε το κουαρτέτο -γιατί κανείς άλλος δεν θα το κάνει- ότι αντί να ρίξουμε τώρα τα λεφτά του ταμείου σε ένα πηγάδι χωρίς πάτο, μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε πολλά μέλη του να είναι ενεργά επαγγελματικά και να πληρώνουν λογικές εισφορές και στους νέους να γράφονται σε αυτό.