Τα δίκτυα 5G υπόσχονται οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για τις πόλεις στο εγγύς μέλλον

Πηγή φωτογραφίας: 5G

Πώς θα είναι οι πόλεις του εγγύς μέλλοντος όταν τα κτήρια, τα αυτοκίνητα και οι άνθρωποι θα επικοινωνούν όλα μεταξύ τους; Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, τεχνολογικές επιχειρήσεις και εταιρείες τηλεπικοινωνιών προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα στη διάρκεια της Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, κάνοντας επίδειξη του σχεδιασμού τους για την επόμενη γενιά ασύρματων δικτύων 5G. Και παρότι οι πολύ υψηλές ταχύτητες που διασφαλίζουν τα δίκτυα 5G μπορεί να φαίνονται σε πρώτη ανάγνωση σαν μικρή πολυτέλεια, είναι κρίσιμα για να γίνουν πράξη όλα τα σχέδια του μέλλοντος: από τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα και τα έξυπνα δίκτυα μέχρι ένα ευρύτερο Internet of Things, από τα οποία θα επωφεληθούν εξίσου οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των Μεγάλων Δεδομένων αλλά και οι κυβερνήσεις. Η υποδομή για το 5G  βρίσκεται στα σπάργανα και ευρύτερη διαθεσιμότητα δεν αναμένεται τουλάχιστον πριν το 2020. Ωστόσο, πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Λας Βέγκας, το Σακραμέντο η Καλιφόρνια και η Ατλάντα θα λάβουν πρόγευση ήδη από φέτος, όταν οι εταιρείες Verizon, T-Mobile και Sprint θα ενεργοποιήσουν νέα δίκτυα σε επιλεγμένες περιοχές. Με τη χρήση 5G, η πόλη μπορεί να “αισθάνεται” κάθε είδος μεταβλητών σε διάφορα πεδία ενδιαφέροντος, είτε αυτά είναι τα παρκόμετρα και η ροή της κυκλοφορίας είτε ζητήματα ασφαλείας και το πού βρίσκονται οι άνθρωποι” δήλωσε Ron Marquardt, αντιπρόεδρος τεχνολογίας της Sprint.

Ο Mark Hung, αναλυτής στη Gartner, υπενθύμισε ότι τα δίκτυα 3G έφεραν το web browsing και τα δεδομένα στα smartphone και τα 4G βελτίωσαν εξαιρετικά τις επιδόσεις τους. Σήμερα οι ουρανοξύστες μπορούν να υποστηρίζουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες συσκευές με τα δίκτυα 4G, πρόσθεσε, αλλά αύριο, με τα 5G, θα φτάσουμε από τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες στις εκατοντάδες χιλιάδες (διασυνδεμένες) συσκευές”.

Ένα από τα πεδία στα οποία το 5G θα επιδράσει καταλυτικά στη λειτουργία των πόλεων στη διάρκεια των επόμενων λίγων ετών είναι οι υποδομές. Συγκεντρώνοντας δεδομένα από τα κτήρια, τα δίκτυα 5G μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές των πόλεων να καταλάβουν, π.χ., τα “μοτίβα” στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας,  βοηθώντας να επιτευχθεί χαμηλότερη κατανάλωση. Σύμφωνα με έρευνα της Accenture (2017), η  έξυπνη τεχνολογία και τα δίκτυα 5G σε μια μικρή πόλη με πληθυσμό 30.000 κατοίκων, μπορούν να έχουν αντίκτυπο ύψους 10 εκατ. δολαρίων στα δίκτυα ηλεκτρισμού και μεταφοράς ενέργειας. Σε μια πόλη 118.000 κατοίκων, ο αντίστοιχος αριθμός αυξάνεται σε 70 εκατ. δολάρια, ενώ σε μια μητρόπολη όπως το Σικάγο απογειώνεται στα 5 δισ. δολ!

Άρθρο με πληροφορίες από το adweek

Δείτε τις υπόλοιπες εφαρμογές ΕΔΩ

Comments are closed