Τα εργατικά συνδικάτα εκλίπουν στις αμερικανικές πόλεις

Πηγή φωτογραφίας: Ντιτρόιτ. Pixabay

Η συμμετοχή σε εργατικά συνδικάτα και σωματεία στις ΗΠΑ είχε πραγματοποιήσει άλματα μετά τη Μεγάλη Υφεση και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Στα μέσα της δεκαετίας του ’50 το 35% του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ ανήκε σε κάποιο σωματείο. Από τότε, η συμμετοχή μειώθηκε και το 2016 μόνο το 10,7% των εργαζομένων ήταν μέλη κάποιου  σωματείου, με αποτέλεσμα η ισχύς του συνδικαλιστικού κινήματος να έχει μειωθεί κάθετα. Ιδίως σε κάποιες περιοχές των ΗΠΑ, η μείωση αυτή ήταν εντυπωσιακή τα τελευταία δέκα χρόνια. Πόλεις όπως το Detroit, το Michigan και το Youngstown στο Ohio, όπου κάποτε οι εργαζόμενοι ήταν οργανωμένοι σε σωματεία, σε τίποτα δεν θυμίζουν πλέον εκείνη την εικόνα.

Σε πολλές από αυτές τις πόλεις, η καθοδική πορεία ή και κλείσιμο κάποτε κραταιών βιομηχανιών εξηγεί εν μέρει αυτή την εικόνα. Σε άλλες περιοχές, κρατικοί νόμοι που αποθαρρύνουν τη συλλογική διαπραγμάτευση για τα εργατικά δικαιώματα έφεραν τη μείωση στη συμμετοχή σε συνδικάτα.

Σύμφωνα με έρευνα της ηλεκτρονικής εφημερίδας «24/7 Wall St.», σε 200 μητροπολιτικές περιοχές που ερευνήθηκαν, 15 πόλεις δήλωσαν πτώση άνω του 7,5% στη συμμετοχή σε σωματεία τα τελευταία δέκα χρόνια (2006-2016). Συνολικά στις ΗΠΑ,  μόλις το 10.7% του εργατικού δυναμικού ήταν το 2016 μέλος σε εργατικό σωματείο, έναντι 12% το 2006.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πρωτεύουσας της μεταποίησης, του Ντιτρόιτ, όπου οι οργανωμένοι σε συνδικάτο εργαζόμενοι δεν ξεπερνούσαν πέρυσι το 14% του συνόλου, έναντι σχεδόν 22% το 2006. Στην ίδια περίοδο, ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 51.985 άτομα ή ποσοστό περίπου 3%.

Άρθρο με πληροφορίες από τη 247WallSt

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Comments are closed