Συναντήσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ με το ΥΠΕΝ για θέματα Χωροταξίας και Ενεργειακά

Σε συζητήσεις για δύο ιδιαίτερα σημαντικά θέματα που αφορούν στον κλάδο των μηχανικών, με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την επίτευξη βέλτιστων αποτελεσμάτων προχώρησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ, με τον Γεν. Γραμματέα Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη και με τον τότε Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά (ορίστηκε Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ε.Ε. και στο ΥΠΕΝ ανέλαβε καθήκοντα ως αναπληρωτής Υπουργός ο κ. Νίκος Ταγαράς).

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γεν. Γραμματέα Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη στις 28 Ιουλίου, συζήτησε για το υπό διαμόρφωση νομοθετικό πλαίσιο για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, που είναι κομβικής σημασίας για τον χωροταξικό σχεδιασμό. Συζητήθηκε σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων που είχε ετοιμάσει η Μ.Ε. Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΤΕΕ/ΤΚΜ, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε πραγματοποιηθεί την 1η Ιουλίου, στα γραφεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ και επί τριών αξόνων: α) το θέμα των προκηρύξεων των σχετικών μελετών, β) του νέου θεσμού των αξιολογητών-συμβούλων επί του ΤΠΣ  και γ)  του επικείμενου νομοσχεδίου για τα ΤΠΣ.

Ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ και τα μέλη της Μ.Ε. ότι στόχος του ΥΠΕΝ είναι να προκηρυχθούν οι πρώτες 200 μελέτες ως το τέλος Σεπτεμβρίου, με την ισχύουσα νομοθεσία και με την πρόθεση του Υπουργείου να είναι σημαντικά ενισχυμένη η βαρύτητα των τεχνικών κριτηρίων έναντι της οικονομικής προσφοράς των υποψηφίων μελετητών.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Επίσης, σε συνάντηση εργασίας στις 29 Ιουλίου με τον τότε Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ στην Αθήνα,  ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, εξέφρασαν την ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ”.

Η αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ, επισήμανε επίσης:

  • Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, ώστε να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως στο παρελθόν.
  • Την πρόταση του Τμήματος να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος σε ακίνητα Γ΄Ενεργειακής Κατηγορίας.
  • Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών.
  • Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Comments are closed