Thessaloniki Helexpo Forum: Μεγάλες επενδύσεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας

Η ενεργειακή μετάβαση της χώρας και ο πράσινος μετασχηματισμός του ενεργειακού της συστήματος απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στο πάνελ για την «Ενέργεια, Αειφορία και Βιώσιμες Πρακτικές» του Thessaloniki Helexpo Forum, που συνεχίζεται στο Συνεδριακό Κέντρο “Ι. Βελλίδης”.

Η κα. Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέφερε τις κυβερνητικές προτεραιότητες στον τομέα της ενέργειας, όπως είναι η ολοκλήρωση της νέας αγοράς ηλεκτρισμού, η μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το εθνικής σημασίας project της απολιγνιτοποίησης, η εξοικονόμηση ενέργειας, η ηλεκτροκίνηση και τα διεθνή ενεργειακά σχέδια. Ειδικά για την απολιγνιτοποίηση, η κα. Σδούκου σημείωσε ότι προετοιμάζεται από την κυβέρνηση ένα πακέτο ειδικών φορολογικών και αναπτυξιακών κινήτρων για την Δυτική Μακεδονία, που θα εγκριθεί και από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.. Μάλιστα, επεσήμανε πως αυτή τη στιγμή η συνεισφορά του λιγνίτη δεν ξεπερνά το 5-7% με τις ΑΠΕ να καλύπτουν το 35% του ενεργειακού μίγματος της χώρας.

Τόνισε πως στόχος είναι να έχουν προστεθεί έως το 2030 8 GW εγκατεστημένης ισχύος, τα οποία θα προέρχονται από ένα συνδυασμό αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και την αποθήκευση ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο, καθώς μέχρι στιγμής έχουμε 7 GW ισχύος άρα μιλάμε για διπλασιασμό της υφιστάμενης ισχύος σε βάθος δεκαετίας.

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Βουλευτής, Τομεάρχης Ενέργειας – Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η ενέργεια παίζει σήμερα κρίσιμο ρόλο, καθώς συνδέεται με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των επιχειρήσεων και τον ρόλο της χώρας στην μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε πως η ενέργεια για τον Έλληνα επιχειρηματία παραμένει ακριβή, ενώ είπε ότι η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή γίνεται απότομα και άδικα. Παράλληλα, δήλωσε πως γενικά η εγχώρια αγορά της ενέργειας απαιτεί περισσότερο σχεδιασμό, λιγότερες ιδιωτικοποιήσεις και περισσότερη έγνοια για την κοινωνία.

Ο κ. Διονύσιος Παπαχρήστου, Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της ΡΑΕ, έκανε λόγο για μετάβαση σε ένα καινούργιο ενεργειακό κλίμα, με πιο ελκυστικά τιμολόγια για τους Έλληνες καταναλωτές. “Με μακρόπνοο σχεδιασμό προχωράει η ηλεκτρική διασύνδεση όλων των νησιών, σχεδιάζουμε εργαλείο σύγκρισης τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας,” τόνισε ο κ. Παπαχρήστου και υπογράμμισε την ανάγκη να ενημερώνονται επαρκώς οι τοπικές κοινωνίες για τις ενεργειακές επενδύσεις, ιδιαίτερα στο κομμάτι των αιολικών πάρκων.

Ο κ. Νικόλαος Πρέζας, Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing της Kosmocar-Volkswagen, σημείωσε πως απαιτείται να αξιοποιηθούν τα κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση, τα οποία ανεβάζουν συνολικά τον πήχυ στην ελληνική αυτοκινητοβιομηχανία. “Χρειάζεται να ενημερωθεί ο καταναλωτής για τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης, αυτή είναι η προτεραιότητα μας, το όραμα μας” κατέληξε ο κ. Πρέζας.

Κατά τη διάρκεια του πάνελ συζητήθηκε το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας από εισαγωγές έως ότου να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της. Η κ. Σδούκου σημείωσε πως η εγχώρια παραγωγή παύει, αλλά ούτως ή άλλως ήταν ασύμφορη και μη βιώσιμη καθώς εξαρτούταν από το λιγνίτη.

Η διαθέσιμη επιλογή είναι η εισαγωγή του φυσικού αερίου και στόχος είναι η χώρα μας να έχει απόλυτη χρήση των ΑΠΕ στο μέλλον μέσω της αποθήκευσης ενέργειας με υβριδικά συστήματα εντός 10ετίας.

Όπως είπε, το καλοκαίρι του 2020 ο λιγνίτης κάλυψε το 5% έως 7% της εγχώριας παραγωγής, γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντική μείωση από το 25% που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο το 2019. Μάλιστα, πρόσθεσε πως το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους σε μερικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας, τις οποίες αφορά και το masterplan απολιγνιτοποίησης, δε λειτούργησε καμία μονάδα λιγνιτικής παραγωγής.

Comments are closed