Το μέλλον είναι εδώ και είναι (προφανώς) ψηφιακό

Καίριες αποφάσεις για το  ψηφιακό της μέλλον έλαβε η ΕΕ κατά τη Ψηφιακή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στο Τάλιν της Εσθονίας. Όπως συμφώνησαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών, η ψηφιακή αγορά της ΕΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2018, με τα όποια πρόσθετα θεσμικά μέτρα απαιτεί αυτή η ολοκλήρωση να δρομολογούνται κατά προτεραιότητα. Στόχος είναι οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών να καταλήξουν σε μια κοινή θέση τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναλάβει να καταθέσει μια νομοθετική πρόταση το 2018.

Ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδουν οι Βρυξέλλες στο ψηφιακό μέλλον είναι και η πρόταση που κατατέθηκε για την ελεύθερη μεταφορά και κυκλοφορία των δεδομένων, ώστε αυτή να προστεθεί στη δέσμη των τεσσάρων βασικών ελευθεριών, που η ΕΕ έχει θέσει ώς προτεραιότητα, ώς η πέμπτη βασική ελευθερία για τα κοινοτικά κράτη μέλη.

Το μέλλον είναι ψηφιακό: σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις, μέχρι το 2020 υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν τουλάχιστον 4,1 δισεκατομμύρια χρήστες του Ιντερνετ παγκοσμίως και 26,3 δισεκατομμύρια διασυνδεμένες συσκευές, ενώ οι ψηφιακές τεχνολογίες αναμένεται να προσθέσουν έως τότε 1,36 τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι 28 ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να προχωρήσουν κατά προτεραιότητα τα θέματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, με το Συμβούλιο των Υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής να αναλαμβάνει να ετοιμάσει συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. Κατά την τοποθέτησή του στις εργασίες της Συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογράμμισε κάποιες από τις αγκυλώσεις που καθιστούν ακόμη σχέδιο και όχι πράξη την ενιαία ψηφιακή αγορά. Όπως είπε, αν και η Επιτροπή ανέλαβε συνολικά 43 πρωτοβουλίες για την ολοκλήρωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς, εκ των οποίων 24 νομοθετικές προτάσεις, η ΕΕ εξακολουθεί να μην έχει μια ψηφιακή ενιαία αγορά, καθώς, για παράδειγμα, μόνον οι έξι από τις νομοθετικές προτάσεις εγκρίθηκαν.

Αναφερόμενος στις επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία ο επικεφαλής της Επιτροπής σχολίασε ότι ενισχύθηκαν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων επενδύσεις όπως η επέκταση των κινητών ευρυζωνικών δικτύων στην Ελλάδα ή τη Γαλλία. Επιπλέον, τα ψηφιακά έργα αντιπροσωπεύουν μέχρι σήμερα περίπου το 10% των επενδύσεων του EFSI.

«Από σήμερα μέχρι το τέλος του 2018, πρέπει να δοθεί έμφαση στην υλοποίηση όλων των προτάσεων. Υπάρχουν ακόμη 18 νομοθετικές προτάσεις στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου» τόνισε ο κ. Γιούνκερ.

Άρθρο με πληροφορίες από xinhua και rfi.gr

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ και ΕΔΩ

Comments are closed