Voltάρω για 5η χρονιά στη Θεσσαλονίκη, με ηλεκτροκίνηση

Οργανισμοί, εταιρείες, εκπαιδευτικά ιδρύματα έλαβαν μέρος στην ετήσια γιορτή βιώσιμης κινητικότητας με επίκεντρο την ηλεκτροκίνηση που διοργανώθηκε  για 5η χρονιά, στην παραλία της Θεσσαλονίκης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στο «Voltάρω 5» παρουσιάστηκαν επιβατικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, πρωτοποριακά μοντέλα από ηλεκτρικά ποδήλατα, scooters και πατίνια και για πρώτη φορά ηλεκτρικό λεωφορείο, επαγγελματικά ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και ηλεκτρικά ποδήλατα ελληνικής κατασκευής με ειδικές προσαρμογές για άτομα με αναπηρίες, ενώ οι επισκέπτες ενημερώθηκαν για τις ενεργειακές δυνατότητες των ηλεκτρικών φορτιστών.

«Για πέμπτη χρονιά είμαστε εδώ στην καρδιά της Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, για να γιορτάσουμε μαζί την ηλεκτροκίνηση, το μέλλον της αστικής κινητικότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος» τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος περιηγήθηκε στα περίπτερα, συνομίλησε με τους εκθέτες και έκανε spin bike μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρο Καλαφάτη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, καθώς και πολλούς επισκέπτες που επέλεξαν να αθληθούν στον χώρο για καλό σκοπό.

«Κάθε χρόνο αυτή η γιορτή που διοργανώνει η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος γίνεται και μεγαλύτερη. Είμαστε εδώ με ηλεκτροκίνητα ποδήλατα, ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, ηλεκτροκίνητα πατίνια, με drones, με μέσα όλων των ειδών για να δείξουμε σε όλο τον κόσμο, στους πολίτες και στους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ότι ξημερώνει μία διαφορετική ημέρα, πιο φιλική στο περιβάλλον» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη κατευθύνει σημαντικούς πόρους για την αλλαγή των στόλων των οχημάτων όλων των δήμων, αλλά και της Περιφέρειας σε ηλεκτροκίνητα οχήματα και ότι είναι σε συνεργασία με την ΕΕ προκειμένου να δημιουργήσει σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Ο θεσμός του Voltάρω έχει καταφέρει να συμβάλει αποφασιστικά στις δράσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση της ιδέας ηλεκτροκίνησης» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας και παρατήρησε ότι η ηλεκτροκίνηση έχει μπει πλέον δυναμικά στην καθημερινή λειτουργία της αυτοδιοίκησης, αλλά και στην καθημερινότητα της πόλης.

«Φιλοδοξούμε, με πρώτο τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στη μεγάλη προσπάθεια να αναδείξουμε την Ευρώπη πρώτη ήπειρο κλιματικά ουδέτερη ως το 2050. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε μία σειρά μεγάλων παρεμβάσεων και μία τέτοια είναι η ηλεκτροκίνηση από τα ιδιωτικά οχήματα μέχρι τα βαριά φορτηγά» δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας- Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης. «Αποτελεί υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε ότι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη, καλύτερο ασφαλέστερο και πιο πράσινο» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.

Την ανάγκη ύπαρξης κινήτρων, υποδομών και παιδείας για την εδραίωση της ηλεκτροκίνησης υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Τα κίνητρα δίνονται από την Πολιτεία, πρέπει να γίνουν υποδομές, να κατασκευάσουμε ποδηλατόδρομους, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων» τόνισε επισημαίνοντας ότι «ο Δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο πρώτος που έχει έτοιμη τη μελέτη για τους σταθμούς φόρτισης εντός των ορίων του».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ακόμη ότι τα ηλεκτρικά οχήματα θα πρέπει να τροφοδοτούνται από άλλες μορφές ενέργειας και όχι από τον λιγνίτη και εξέφρασε την ικανοποίησή του που η χώρα πηγαίνει σε διαφορετικές πηγές ενέργειας με σεβασμό στο περιβάλλον.

Το «Voltάρω» 5 έφερε τον πολίτη κοντά στο τι σημαίνει ηλεκτροκίνηση και πως μπορεί να την αξιοποιήσει, τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.

«Η ηλεκτροκίνηση είναι το αύριο των μετακινήσεων. Μετακινήσεις πιο καθαρές και με λιγότερο θόρυβο θα συμβάλουν σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής και στη μείωση της βλάβης που προκαλούμε στον πλανήτη μας» είπε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Η ελληνική κυβέρνηση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ και ένα χρόνο έχει διαμορφώσει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα πλαίσια κινήτρων άμεσων και έμμεσων που βοηθούν στην αντικατάσταση των ρυπογόνων αυτοκινήτων με καινούρια ηλεκτρικά οχήματα. Μάλιστα μέσα από το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και την παροχή του οικολογικού κόμιστρου προς τους ιδιώτες και στις επιχειρήσεις δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο, να στραφούν σε καθαρότερα μέσα» ανέφερε και προσέθεσε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται και νέα δέσμη προτάσεων που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο το πλαίσιο των κινήτρων.

«Η ηλεκτροκίνηση πλέον είναι μία ανάγκη. Είναι ξεκάθαρο ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ, ποδήλατα, πατίνια είναι τρόποι μετακίνησης και μεταφοράς που δεν αποτελούν απλά μία ευχάριστη εξέλιξη για την τεχνολογία, αλλά είναι η λύση για το μέλλον» τόνισε ο γενικός γραμματέας Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Ξιφαράς και τόνισε ότι με το σχέδιο υποστήριξης εγκατάστασης ηλεκτρικών φορτιστών, θα δοθούν στους πολίτες κίνητρα για να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα, καθώς θα κάνουν με ευκολία το ταξίδι από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης (στη φωτο με τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Ξιφαρά και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου).

Comments are closed