Διαδικτυακή εκδήλωση του ΤΕΕ για τον Τοπικό Χωρικό Σχεδιασμό – Νέο Πρόγραμμα Εκπόνησης ΤΠΣ

 Η ανάγκη συνεργασίας, συμπαράταξης δυνάμεων, αποτελεσματικότητας και επίλυσης προβλημάτων αναδείχθηκε ιδιαίτερα στη σημαντική επιστημονική διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Νέα εποχή για τον τοπικό χωρικό σχεδιασμό – Συζήτηση με αφορμή το επικείμενο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων» που διοργάνωσε το ΤΕΕ με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ. Αφορμή για την εκδήλωση είναι το εξαγγελθέν και ήδη προγραμματιζόμενο Ειδικό Πρόγραμμα μαζικής εκπόνησης μελετών των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) σε όλη τη χώρα, μαζί με τις εξελίξεις στον θεσμό των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), όπως αυτός προδιαγράφεται στον πρόσφατα ψηφισθέντα Ν. 4759/2020 για τον εκσυγχρονισμό της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.

Κάλεσμα συνεργασίας για το σύνθετο έργο του πολεοδομικού σχεδιασμού

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός διατύπωσε δημοσίως πρόσκληση συνεργασίας σε όλους τους μηχανικούς, στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση, στους επιστημονικούς και άλλους φορείς για συνεργασία προκειμένου να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα χρόνια το σύνθετο έργο του πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, που δεν έχει καταφέρει η Πολιτεία να ολοκληρώσει εδώ και 50 χρόνια.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς τόνισε ότι η Πολιτεία αναλαμβάνει ένα μεγάλο στοίχημα προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης που θα κερδηθεί, με όλες τις δράσεις χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού που προωθεί το ΥΠΕΝ, σε συνεργασία με το ΤΕΕ.

Ο κ. Ταγαράς ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό του προγράμματος, ενώ ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα, το περιεχόμενο και την προτεραιοποίηση των μελετών και του συνολικού έργου.

Οι ομιλητές στις εισηγήσεις τους αλλά και οι συμμετέχοντες με τις παρεμβάσεις – ερωτήσεις τους, ανέλυσαν τις προκλήσεις αλλά κι τις ευκαιρίες που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο και ο φιλόδοξος προγραμματισμός του ΥΠΕΝ.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός σημείωσε με έμφαση ότι «επιχειρούμε να ολοκληρώσουμε τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, σε χρόνο που ακούγεται μη ρεαλιστικός και δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα», προσθέτοντας ότι κάποτε ακόμη και το 1/10 να κατάφερνε η Πολιτεία σε αυτόν τον χρόνο των λίγων ετών, θα ήταν με τα παλιότερα δεδομένα, μεγάλο επίτευγμα.

«Επιχειρούμε να κάνουμε κάτι όχι μόνο φιλόδοξο αλλά υπερφιλόδοξο», γιατί η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω, πρόσθεσε με νόημα. «Ακόμη και το 50% του στόχου να πετύχουμε, θα έχουμε κάνει περισσότερα από όσα έγιναν τα τελευταία 50 χρόνια», τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, σημειώνοντας ότι είναι βέβαιος πως θα επιτευχθεί το σύνολο των στόχων εγκαίρως.

«Ο πήχης είναι πολύ ψηλά και σε συνεργασία με το ΤΕΕ που θα «τρέξει» τη διαγωνιστική διαδικασία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, το στοίχημα προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξης θα κερδηθεί» τόνισε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Νίκος Ταγαράς.

Ο σχεδιασμός, όπως σημείωσε, αφορά σε μια πρωτόγνωρη παρέμβαση, στην εκπόνηση ΤΠΣ για περίπου 800 Δημοτικές Ενότητες με την κάλυψη του 80% από τις συνολικά 1.135 Δημοτικές Ενότητες της χώρας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πίστωσης 245 εκατομμυρίων  ευρώ. Ο κ. Ταγαράς επεσήμανε ότι οι προϋποθέσεις και τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου τίθενται σε εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο, καθώς οι μελέτες για το σύνολο της χώρας θα πρέπει να έχουν αποπληρωθεί μέχρι το 2025. «Ξεκινά ένας σχεδιασμός του χώρου για να μπει αυτό που διαχρονικά ονομάζεται χωροταξικά και πολεοδομικά “τάξη”, με τον καθορισμό χρήσεων και όρους δόμησης, ώστε ο καθένας εκ των προτέρων και με ασφάλεια να γνωρίζει τί επιτρέπεται και τί απαγορεύεται. Πρέπει να περάσουμε πάνω από τον πήχη και αυτό θα κάνουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά το Πρόγραμμα με τις 5 δράσεις – πολεοδομικές μελέτες «μείζονος σημασίας», που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης τονίζοντας ότι θα επιλυθούν προβλήματα που αφορούν τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις δημόσιες επενδύσεις σε βασικές υποδομές. Προς επίρρωσιν χρησιμοποίησε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ζώνες απολιγνιτοποίησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην περιοχή της Μεγαλόπολης, στις οποίες, λόγω μη θεσμοθέτησης χρήσεων γης, καθυστέρησαν οι διαδικασίες μετάβασης των περιοχών σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι θα λάβουν χώρα 4 κύκλοι αναθέσεων για τις περίπου 800 Δημοτικές Ενότητες σε όλη την Επικράτεια. Η επιλογή τους βάσει προτεραιοποίησης ήδη εξελίσσεται από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία και λαμβάνει υπόψη τα κριτήρια των αιτημάτων, της κήρυξης σε έκτακτη ανάγκη, της παλαιότητας υφιστάμενου ΓΠΣ ή της παντελούς έλλειψης σχεδιασμού, το στάδιο όπου βρίσκονται οι εν εξελίξει μελέτες ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ, αλλά και στοιχεία όπως η γειτνίαση ή γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά. Όσον αφορά στον χρονικό προγραμματισμό ο Γενικός Γραμματέας επεσήμανε ότι έως τις αρχές Ιουνίου θα έχουν βγει οι προκηρύξεις για τις πρώτες 100 μελέτες ΤΠΣ.

Τη συζήτηση συντόνισε η Δρ. Τασοπούλου Αναστασία, Χωροτάκτης -Πολεοδόμος, ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικότητας Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Ανάπτυξης του ΤΕΕ και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Περισσότερα για τις εισηγήσεις μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ

Μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω, ολόκληρη τη διαδικτυακή συζήτηση:

Συμμετείχαν πάνω από 450 μηχανικοί 

Τη διαδικτυακή συζήτηση παρακολούθησαν ζωντανά περισσότεροι από 450 μηχανικοί και ενδιαφερόμενοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και στελέχη εταιρειών, στελέχη της δημόσιας διοίκησης, εκλεγμένοι σε όργανα κλπ) μέσω της πλατφόρμας zoom και ακόμη 170 άτομα μέσω youtube, ενώ ήδη, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες, τη μαγνητοσκόπηση της εκδήλωσης έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 1100 ακόμη ενδιαφερόμενοι, γεγονός που αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ολοκλήρωσης του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας.

Comments are closed