Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017: Αυτοί οι Ιταλοί μηχανικοί δημιούργησαν δορυφόρο που απενεργοποιεί τον εαυτό του ώστε να μη ρυπαίνει στο Διάστημα

Ο Alessio Fanfani και η ομάδα του στην αποστολή “D-Orbit” είναι “τρελαμένοι” με το Διάστημα, αλλά και με την αειφορία και τη βιωσιμότητα. Με έμπνευση το γεγονός ότι μια ντουζίνα εταιρείες θα στείλουν εκατοντάδες αποστολές στο Διάστημα στις επόμενες δεκαετίες, η D-Orbit φιλοδοξεί να βοηθήσει ώστε ύρω από τη Γη να μην καταλήξει να μοιάζει με …χωματερή.

Σύμφωνα με στατιστικές της NASA, στο Διάστημα πλανώνται ήδη εκατοντάδες χιλιάδες “μικροσκουπίδια”, μεγέθους από ένα έως δέκα εκατοστά. Αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά σε ύψος 36.000 χιλιομέτρων ίσως χρειαστούν χιλιάδες χρόνια για να ξαναμπούν στην ατμόσφαιρα της γης. Ετσι, η ομάδα σχεδίασε τον D-Sat, έναν δορυφόρο που είναι προγραμματισμένος να αυτοαπενεργοποιείται -με άλλα λόγια να  βγαίνει από τροχιά -μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του. Ξεκίνησε δε καμπάνια (Kickstarter campaign) στην πλατφόρμα crowdfunding “Κickstarter” προκειμένου να χρηματοδοτήσει τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις της.

Εκτός από το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αυτο-απενεργοποίησης, ο δορυφόρος έχει και μια πολύ χρήσιμη αποστολή: την εκπομπή και λήψη μηνυμάτων από τη Γη. Οταν οι φυσικές καταστροφές χτυπούν και προκαλούν καταστροφές σε απομονωμένες περιοχές, η ομάδα φιλοδοξεί ότι ο δορυφόρος της θα λαμβάνει μηνύματα έκτακτης ανάγκης και θα τα στέλνει στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.


Άρθρο με πληροφορίες από το engineering.com

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό βίντεο

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Comments are closed