Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017: Η Aνθρωπόκαινος και η τεχνόσφαιρα

Πηγή φωτογραφίας: Iστοσελίδα της WED

Αυτή η καταπληκτική μπάλα από πέτρα και νερό, που στριφογυρίζει στο Διάστημα με την ταχύτητα των 100.000 χιλιομέτρων την ώρα, μας προσφέρει ό,τι χρειαζόμαστε όχι απλά για να επιβιώσουμε, αλλά και για να είμαστε υγιείς. Τα πάντα σε αυτή την ιδιαίτερη σφαίρα διασυνδέονται μέσα από μια ευαίσθητη ισορροπία, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες για την ανθρώπινη ζωή.

Αν η ισορροπία αυτή διαταραχθεί, πιθανότατα τα φυσικά συστήματα θα κάνουν από μόνα τους διορθώσεις και ο πλανήτης θα αντέξει τελικά, αλλά ίσως αυτές οι διορθώσεις να αποτελέσουν εμπόδιο στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να συνεχίσει να αναπτύσσεται -ή ακόμη και να επιβιώνει.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (WED 2017) είναι η σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση (‘Connecting People to Nature’), αλλά ίσως τελικά να έχουμε χάσει αυτή τη σύνδεση περισσότερο από ποτέ.

Οπως παρατηρεί ο επιστήμονας και συγγραφέας David Suzuki, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της WED, αλλάξαμε τις φυσικές και χημικές ιδιότητες της βιόσφαιρας, σε βαθμό που πλέον είμαστε ο κυρίαρχος παράγοντας, που επηρεάζει τα φυσικά συστήματα στη Γη.

Πηγή φωτογραφίας: Ιστοσελίδα της WED

Για αυτό άλλωστε η σημερινή εποχή έχει “βαφτιστεί” από κάποιους επιστήμονες ώς η “Ανθρωπόκαινος”.  Δημιουργήσαμε τόσα αγαθά και τεχνολογίες και τόσο πολλά απόβλητα, ώστε οι επιστήμονες πλέον χαρακτηρίζουν ώς “τεχνόσφαιρα” την ανθρώπινη “εξάπλωση” των 30 τρισεκατομμυρίων τόνων. Ο όγκος αυτός αντιστοιχεί σε 50 κιλά για κάθε τετραγωνικό μέτρο της επιφάνειας της Γης κι είναι 100.000 μεγαλύτερος από την ανθρώπινη βιομάζα με την οποία συνδέεται.

Για αυτό και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που έχει ώς οικοδέσποινα χώρα τον Καναδά, μας καλεί να βγούμε από το σπίτι, να έρθουμε σε επαφή με τη φύση και να μάθουμε να τη θαυμάζουμε -κι άρα να τη σεβόμαστε- ξανά. Όχι μόνο στις 5 Ιουνίου κάθε έτους, αλλά 365 μέρες τον χρόνο.

Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο του David Suzuki ΕΔΩ και δείτε μικρά θαύματα της φύσης, σε φωτογραφίες τραβηγμένες όχι από κάποια πανάκριβη μηχανή, αλλά από έξυπνα κινητά, ΕΔΩ.

Comments are closed