Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017: Αρχιτεκτονική και περιβάλλον

Ρομποτικοί βραχίονες που φροντίζουν κάθετους κήπους σε ουρανοξύστες. Χώροι κατοικίας που θυμίζουν …Μέση Γη και Hobbits. Οι αρχιτέκτονες βάζουν τα δυνατά τους για να προσφέρουν λύσεις για την περιβαλλοντική προστασία στις πόλεις και οι προτάσεις τους συχνά παραπέμπουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το άρθρο από το οποίο αντλήσαμε πληροφορίες για αυτό το κείμενο είναι μεν λίγο …παλιό, αλλά οι λύσεις που παρουσιάζει αξιόλογες, οπότε ο πειρασμός να το υπενθυμίσουμε ήταν μεγάλος.

Φωτογραφία: ecopods

Δείτε για παράδειγμα την παραπάνω φωτογραφία. Εικονίζονται τα Eco Pods: μπορούν να λειτουργούν σαν προσωρινοί βιοαντιδραστήρες για φύκη σε κάθετους κήπους. Το συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό concept σχεδιάστηκε με τον αρχιτέκτονα να έχει κατά νου την πόλη της Βοστώνης, ενώ περιλαμβάνει και ρομποτικούς βραχίονες, τροφοδοτούμενους ενεργειακά από σύστημα μικροφυκών,  οι οποίοι αναδιοργανώνουν αυτά τα ιδιαίτερα “κουκούλια” (pods) διαρκώς, τοποθετώντας τα σε διαφορετικές θέσεις, ώστε να εξασφαλίσουν τις καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης του πρασίνου.

Δείτε κι αυτή τη φωτογραφία. Όχι, δεν είναι η Μέση Γη του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ούτε απεικονίζονται κατοικίες για Hobbits. Είναι οι οικολογικές κατοικίες, που σχεδίασε στην Ελβετία ο Peter Vetsch, τα οποία πέραν του ότι είναι πλήρως ενσωματωμένα στο περιβάλλον τους, διαθέτουν την καλύτερη μόνωση στη ζέστη και το κρύο, χάρη στο χώμα που τα σκεπάζει.

Πηγή φωτογραφίας: Peter Vetsch

Άρθρο με πληροφορίες από το alterenergymag

Δείτε περισσότερες ιδέες και κτήρια ΕΔΩ

Comments are closed