Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2017: Οι πόλεις θα είναι πολύ θερμότερες το 2100

Πηγή φωτογραφίας: pixabay.com

Υπό τη διπλή πίεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της εντοπισμένης γεωγραφικά ανόδου της θερμοκρασίας στα αστικά κέντρα, κάποιες πόλεις ανά τον πλανήτη -για την ακρίβεια το 25% των πιο πυκνοκατοικημένων- θα γίνουν θερμότερες έως και κατά 8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100, προειδοποιούν ερευνητές. Κι αυτό δεν σημαίνει απλά ότι θα ζούμε με …κοντομάνικο, αφού μια τέτοια άνοδος θερμοκρασίας θα σημάνει προβλήματα υγείας, θα ρίξει την παραγωγικότητα και θα στραγγίξει περαιτέρω φυσικούς πόρους ήδη πολύτιμους, όπως το νερό.

Μάλιστα, το κορυφαίο 5% των πόλεων παγκοσμίως, με βάση τον πληθυσμό, ενδέχεται να δει αυξήσεις θερμοκρασίας που θα υπερβαίνουν τους 8 βαθμούς Κελσίου, όπως επισήμανε ο Francisco Estrada, του ολλανδικού Ινστιτούτου Περιβαλλοντικών Σπουδών και εκ των συγγραφέων σχετικής μελέτης.

Η παραπάνω πρόβλεψη βασίζεται πάντως στο χειρότερο σενάριο, βάσει του οποίου οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθόλη τη διάρκεια του 21ου αιώνα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια μέση (median) πόλη, που βρίσκεται κάπου στη μέση των αστικών κέντρων με τον μεγαλύτερο πληθυσμό, προβλέπεται ότι θα χάνει γύρω στο 1,4%-1,7% του ΑΕΠ της ετησίως μέχρι το 2050 και κάπου μεταξύ του 2,3% και του 5,6% του ΑΕΠ της έως το 2100. Για τις πόλεις σε χειρότερη μοίρα, οι απώλειες μπορεί να φτάσουν περίπου στο 11% του ΑΕΠ έως το 2100 λένε οι ερευνητές.

Άρθρο με πληροφορίες από τον Guardian

Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ

Comments are closed