Wikipedia προς επιστήμονες: Γράψτε για εμάς!

Η μίνι σφαίρα της Wikipedia. Photographed by Lane Hartwell (http://fetching.net/) on behalf of the Wikimedia Foundation

Η μίνι σφαίρα της Wikipedia. Photographed by Lane Hartwell (http://fetching.net/) on behalf of the Wikimedia Foundation

Κάλεσμα στους απανταχού επιστήμονες, προκειμένου να αρχίσουν να συντάσσουν λήμματα για λογαριασμό της, απευθύνει η μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, η πασίγνωστη Wikipedia, σε μια προσπάθεια να αυξήσει την αξιοπιστία και το κύρος της.
Στο πλαίσιο αυτό, στις 2-3 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο -για πρώτη φορά- συνάντηση με επιστήμονες (Wikipedia Science Conference), κατά την οποία οι συντάκτες της Wikipedia απηύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στον επιστημονικό και ιατρικό κόσμο να δει με άλλο μάτι την online εγκυκλοπαίδεια και να συμμετάσχει ενεργά στη σύνταξή της.
“Πολλοί ακαδημαϊκοί έχουν την αίσθηση ότι επειδή ο καθένας μπορεί να γράψει στη Wikipedia αυτή μοιάζει με την ‘Αγρια Δύση. Δεν είναι έτσι όμως” είπε ο Martin Poulter των Bodleian Libraries του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και διοργανωτής της συνάντησης του Λονδίνου.
Συγγραφείς της Wikipedia, ακαδημαϊκοί και επιστήμονες που δεν αποπειράθηκαν ποτέ να γράψουν κάτι στη συγκεκριμένη εγκυκλοπαίδεια βρέθηκαν λοιπόν στην ίδια αίθουσα, με στόχο οι τελευταίοι …να αλλάξουν γνώμη και να αρχίσουν να γράφουν.
Οι επιστήμονες συχνά “σνομπάρουν” τη Wikipedia ώς ελαφριά και αναξιόπιστη, αφού ο καθένας μπορεί να γράψει σε αυτή. Ο Pοulter από την πλευρά του θεωρεί ότι ήδη η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια έχει υψηλής ποιότητας περιεχόμενο, που καταχωρείται από χρήστες αφοσιωμένους σε αυτό που κάνουν, αλλά υπάρχουν περιθώρια να το βελτιώσει κι άλλο.
Ο αριθμός των χρηστών  που είναι πρόθυμοι να γράψουν περιεχόμενο για τη Wikipedia πέφτει συνεχώς. Σύμφωνα με τον Poulter, ένα πρόβλημα είναι ότι η Wikipedia γράφεται από διαφορετικούς ανθρώπους πρόταση-πρόταση, ενώ υπάρχει και το πρόβλημα ότι γενικά οι επιστήμονες δεν έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθούν με τη Wikipedia.
Λοιπόν; Τι λέτε; Μήπως ήρθε η ώρα να γράψετε ένα λήμμα για τη Wikipedia;

Άρθρο με πληροφορίες από το περιοδικό Nature

Δείτε ΕΔΩ το πρωτότυπο άρθρο (αγγλική γλώσσα)

Comments are closed