World Bank: Καμία χώρα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους της για το κλίμα χωρίς να “επιστρατεύσει” στη μάχη τις πόλεις

Πηγή εικόνας: Pixabay

Πηγή εικόνας: Pixabay

Με τη συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα σε πλήρη ισχύ, οι χώρες ανά τον κόσμο καλούνται να βρουν τρόπους για να δώσουν σοβαρές λύσεις στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Οι πόλεις, υπεύθυνες για τα δύο τρίτα των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων του θερμοκηπίου και για το 70% της κατανάλωσης ενέργειας, βρίσκονται μοιραία στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

“Είδαμε τους ηγέτες της αυτοδιοίκησης να καταλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις τόσο του COP21, όσο και του COP22” δήλωσε ο Ede Ijjasz-Vasquez, επικεφαλής του Social, Urban, Rural and Resilience Global Practice της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο Steve Hammer, ειδικός για το κλίμα στην Παγκόσμια Τράπεζα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι “καμία χώρα δεν θα μπορέσει να προσεγγίσει τους στόχους της για το κλίμα, χωρίς σημαντική συνεισφορά από τις πόλεις της. Οι πόλεις είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση για το κλίμα και χρειάζονται πρόσθετα εργαλεία και στήριξη για να μπουν στο μονοπάτι της αειφορίας, της ανθεκτικότητας και των χαμηλών εκπομπών ρύπων”

Η Παγκόσμια Τράπεζα επενδύει πάνω από 5 δισ. δολάρια ετησίως, προκειμένου να βοηθήσει τις πόλεις να αναλάβουν δράση προς αυτή την κατεύθυνση και στη σύνοδο του COP 22, ανέδειξε τα νέα εργαλεία που έχει ενεργοποιήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Εκτός και αν πραγματοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις για την αύξηση της ανθεκτικότητας των πόλεων παγκοσμίως, οι φυσικές καταστροφές ενδέχεται να  στοιχίσουν στα αστικά κέντρα της υφηλίου περίπου …314 δισ. δολάρια ετησίως, ενώ η κλιματική αλλαγή  ενδέχεται να ωθήσει στη φτώχεια μέχρι και 77 εκατ. από τους κατοίκους τους (Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ δύο ενδιαφέρουσες μελέτες: Investing in Urban Resilience και  Global Facility for Disaster Reduction and Recovery (GFDRR).

Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, η Παγκόσμια Τράπεζα προσφέρει:

  • Προαναπτυξιακή χρηματοδότηση και τεχνική βοήθεια για πρότζεκτς,
  • Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη δόμηση έργων που είναι έτοιμα να προσελκύσουν επενδυτές (Investor-ready projects)
  • Aνάλυση κινδύνου και ρίσκου των έργων και
  • Tεχνική βοήθεια για τη βελτίωση του επενδυτικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος των πόλεων και της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Mάθετε περισσότερα για τα νέα εργαλεία της World Bank ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ σχετικό βίντεο (διάρκεια 2.30’)

Comments are closed