Wristify me. Κι όμως: αυτό το βραχιόλι μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος!

 

wristify
Τα wearables, γνωστά και με τον όχι τόσο δόκιμο όρο ¨φορετές συσκευές¨, γίνονται ολοένα πιο ευρηματικά. Τελευταίο παράδειγμα το ¨Wristify¨, ένα βραχιόλι που δημιούργησαν τέσσερις φοιτητές του MIT, το οποίο δεν θα σας βοηθήσει να καταγράψετε κάτι όπως κάνουν τα περισσότερα wearables, αλλά έχει μια ιδιότητα εξαιρετικά χρήσιμη στον καύσωνα ή τον παγετό: αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο χρήστης αντιλαμβάνεται τη θεροκρασία στον περιβάλλοντα χώρο του, δημιουργώντας προϋποθέσεις τόσο για μεγαλύτερη άνεση του ιδίου, όσο και για μικρότερη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση.

Οι τέσσερις φοιτητές, που ίδρυσαν την εταιρεία Embr Labs, με έδρα το Cambridge Mass, αξιοποίησαν μια εξαιρετικά απλή ιδέα: το βραχιόλι αυξάνει ή μειώνει τη θερμοκρασία του δέρματος του χρήστη στην περιοχή του καρπού του. Ετσι, του δημιουργεί αίσθημα μεγαλύτερης άνεσης και τον …κρατάει μακριά από το air-condition, με  τον ίδιο τρόπο που μια λεκάνη με δροσερό νερό μπορεί να δροσίσει κάποιον που βυθίζει τα πόδια του σε αυτή στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Το θερμοηλεκτρικό βραχιόλι στέλνει ¨παλμούς¨ ζέστης ή δροσιάς στον καρπό του ανθρώπου που το φοράει. Δεν αλλάζει τη θερμοκρασία του σώματος ριζικά εν ολίγοις αλλά προσφέρει σημαντική ανακούφιση με άμεσο αντίκτυπο στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μια ενδιαφέρουσα  διαπίστωση
Η ομάδα του ΜΙΤ ¨ανακάλυψε¨ ότι οι γρήγορες αλλαγές θερμοκρασίας σε ένα και μόνο μέρος του σώματος μπορούν να επηρεάσουν το σύνολό του. Συγκεκριμένα, μια αλλαγή θερμοκρασίας ακόμη και 0,1 βαθμού Κελσίου το δευτερόλεπτο μπορεί να κάνει κάποιον να αισθανθεί το σώμα του σημαντικά πιο θερμό ή κρύο και πάνω σε αυτή την ενδιαφέρουσα διαπίστωση στηρίζεται το concept του Wristify. Τα πρωτότυπα του βραχιολιού που δημιουργήθηκαν μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές θερμοκρασίας με ρυθμό της τάξης του 0,4 βαθμού Κελσίου.

Σύμφωνα δε με την ομάδα, η προσαρμογή της θερμοκρασίας ενός κτηρίου έστω κατά 1 βαθμό Κελσίου μπορεί να προσθέσει στην ενεργειακή κατανάλωσή του περίπου 100 κιλοβατώρες μηνιαίως! Η συσκευή κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό MADMEC του ΜΙΤ. Και πλέον οι δημιουργοί της δουλεύουν πάνω σε έναν άλλο στόχο: τη μετατροπή της σε εμπορικό προϊόν με μεγάλη απήχηση.

Μάθετε ΕΔΩ περισσότερα για το θερμοηλεκτρικό βραχιόλι

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο που καταγράφει αντιδράσεις ατόμων, που χρησιμοποίησαν το Wristify στη διάρκεια μιας ζεστής μέρας

 

Comments are closed