Xώρος πρασίνου το πρώην εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη

Σε «πνεύμονα πρασίνου» θα μετατραπεί μετά από περίπου δυο δεκαετίες, η έκταση 16 στρεμμάτων που στέγαζε τις εγκαταστάσεις τους εργοστασίου της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.

Τον δρόμο για την αξιοποίηση του χώρου από τη δημοτική αρχή και τη μετατροπή του σε πάρκο για αναψυχή, «άνοιξε» το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Συζητήσεων ( ΚΕΣΥΠΟΘΑ) που ενέκρινε στις αρχές της εβδομάδας την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Σταυρούπολης, με το οποίο είχε χαρακτηρισθεί χώρος πρασίνου το οικόπεδο του πρώην ΑΓΝΟ.

Όπως τόνισε μιλώντας στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας του δήμου Παύλου Μελά κ. Κώστας Πάντσης η απόφαση αυτή δικαιώνει τον αγώνα που δίνει εδώ και πολύ καιρό η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά και αποκαθιστά μια αδικία σε βάρος του, καθώς ο χώρος ήταν χαρακτηρισμένος για πράσινο. «Για το δήμο είναι μια αποκατάσταση της τάξης, καθώς χώρος είχε χαρακτηριστεί εξαρχής για πράσινο, ωστόσο στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) ήταν αναγραμμένος ως χώρος για κεντρικές λειτουργίες της πόλης, χωρίς όμως ισοζύγιο, δηλαδή άνευ ανταλλάγματος» υπογράμμισε ο κ. Πάντσης.

Ο ίδιος εξήγησε ακόμη πως το επόμενο βήμα που περιμένει ο δήμος είναι να γίνει εκδίκαση της προσφυγής του στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) τον προσεχή Ιούνιο με αίτημα τη ανάκληση των τίτλων ιδιοκτησίας σε αγελαδοτρόφους.

«Αν τελικά δικαιωθούμε στο ΣτΕ, η έκταση θα πρέπει να επιστρέψει στο δημόσιο δηλαδή στον παραχωρησιούχο που είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και από αυτό στη δήμο για να το αξιοποιήσει ως χώρο πρασίνου, προς όφελος των πολιτών» επισήμανε ο αντιδήμαρχος. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι οι εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες λειτουργίας του εργοστασίου μέχρι το 1992.

«Τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα από το 2015, το αίτημα του δήμου είναι πως εφόσον δεν υπάρχει πλέον στο χώρο καμιά δραστηριότητα, η έκταση να επανέλθει στο δημόσιο και με δεδομένο τον κοινόχρηστο, από το ρυμοτομικό σχέδιο, χαρακτήρα του να περάσει στον δήμο» σημείωσε ο κ. Πάντσης.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη έκταση 16 στρεμμάτων από το 1972 έχει χαρακτηριστεί από τον τότε δήμο Σταυρούπολης στο ρυμοτομικό σχέδιο ως κοινόχρηστη έκταση – χώρος πρασίνου και κρίνεται άκρως απαραίτητη για την διατήρηση του απαιτούμενου ισοζυγίου πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή.

Comments are closed