Young Architects Competition 2015: “Παντρεύοντας” την αρχιτεκτονική με τη γαστρονομία”

Μέχρι 12/5 η εγγραφή, μέχρι 25/5 η κατάθεση της πρότασης

Πηγή: http://www.youngarchitectscompetitions.com/

Πηγή: http://www.youngarchitectscompetitions.com/

Πώς μπορείς να συνδυάσεις την αρχιτεκτονική με τη γαστρονομία, τη χαλάρωση, την ευεξία και την εποχικότητα; Σε αυτό το ερώτημα συμπυκνώνεται η ουσία της νέας πρόκλησης, που θέτει στους νεαρούς αρχιτέκτονες o οργανισμός YAC (Young Engineers Competitions). Η “πυξίδα” του νέου διαγωνισμού του YAC δείχνει και πάλι στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Μπολόνια.
Η ιταλική κουζίνα είναι εξαιρετικά δημοφιλής παγκοσμίως και η τοπική γαστρονομία της Μπολόνια παρουσιάζει από την πλευρά της άριστα χαρακτηριστικά. Για αυτό και η Eataly® (http://www.eataly.net/it_en) μαζί με τον αγρονόμο τοπογράφο και οικονομολόγο Andrea Segré (www.andreasegre.it) αποφάσισαν να δημιουργήσουν εκεί το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο του κόσμου, που είναι αφιερωμένο στην καλλιέργεια βρώσιμων ειδών και την κουλτούρα του φαγητού.
Το Κέντρο Αγροδιατροφής της Μπολόνια (CAAB) θα φιλοξενήσει από το 2016 ένα τέτοιο “πάρκο” αναψυχής, εμβαδού 80.000 τετραγωνικών, με τον όνομα F.I.CO®. Εκεί θα υπάρχουν εστιατόρια, πισίνες, κυψέλες μελισσών, οπωρώνες, φάρμες και εμπορικά καταστήματα. Στόχος είναι να προβληθεί η ιταλική διατροφή σε όλα τα στάδιά της, από το χωράφι μέχρι την κατανάλωση. Περισσότεροι από 9 εκατ. τουρίστες υπολογίζεται ότι θα επισκέπτονται το πάρκο κάθε μέρα.
Το F.I.CO® εκτιμάται ότι θα εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια σε αξιοθέατο πρώτης γραμμής. Αλλά του λείπει κάτι… Ένα κέντρο ευεξίας, για αυτούς τους “ψαγμένους” επισκέπτες, που θέλουν να “ανακαλύψουν” τη γαστρονομία ταυτόχρονα με τη σωματική περιποίηση σε έναν χώρο περιβαλλοντικά φιλικό και σύγχρονο, ένα αξιοπρόσεκτο αρχιτεκτονικό έργο, με τον τίτλο FWC (Food & Wellness Club).
Αυτό είναι και το αντικείμενο του φετινού διαγωνισμού, ο οποίος είναι ανοιχτός για την κατάθεση υποψηφιοτήτων μέχρι τις 12 Μαΐου και υπόσχεται σημαντικά χρηματικά έπαθλα: το πρώτο βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ σε μετρητά, το δεύτερο έχει λαμβάνειν 4000 ευρώ και το τρίτο 2000 ευρώ, ενώ από 500 ευρώ θα λάβουν οι έπαινοι.
Κάθε υποψήφια ομάδα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα μέλος ηλικίας κάτω των 35 ετών, ενώ το ίδιο ισχύει και για πρόταση που θα υποβληθεί από ένα μόνο άτομο (πρέπει να είναι κάτω των 35). Η περίοδος των “καθυστερημένων” εγγραφών (late registration) ξεκίνησε στις 21 Απριλίου και λήγει στις 12 Μαΐου (βιαστείτε!), ενώ ο φάκελος της πρότασης πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 12 το μεσημέρι της 25ης του μηνός (τέλος εγγραφής 100 €, συν ΦΠΑ 22%).
Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΥAC, που είχε ως θέμα τη δημιουργία ενός «Πολιτιστικού Κέντρου Κρασιού» σε οινοποιείο της Βερόνα στην Ιταλία, μια ελληνική ομάδα είχε εξασφαλίσει μια θέση μεταξύ των 30 φιναλίστ που επελέγησαν ανάμεσα σε 421 συμμετέχοντες. Επρόκειτο για την ομάδα ε2 αρχιτέκτονες (Ιφιγένεια Θεοδωρίδου, Αίγλη Παπακυριάκου, Κατερίνα Χριστοδούλου, Κωνσταντίνα Λεωνιδάκη, Βασίλης Βαρνάς, Δημήτρης Μότσος και Γιάννης Τσιφτελίδης), με την πρόταση «Wine Line».

Δηλώστε ΕΔΩ συμμετοχή στον διαγωνισμό

Μάθετε περισσότερα για τον διαγωνισμό ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο για τον χώρο όπου θα δημιουργηθεί το έργο

Comments are closed