Υπερδιπλασιάστηκε από το 2015 ο αριθμός των πόλεων που καλύπτουν τουλάχιστον το 70% των ενεργειακών αναγκών τους με ΑΠΕ

Πηγή φωτογραφίας: PV_and_solar_thermal

H CDP, γνωστή μέχρι πρότινος με την επωνυμία Carbon Disclosure Project, είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, που βοηθά στο να μετρηθεί η κλιματική αλλαγή, αλλά και στη διαχείρισή της. Πρόσφατα η οργάνωση ανακοίνωσε ότι από το 2015 μέχρι σήμερα έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των πόλεων που καλύπτουν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) τουλάχιστον το 70% των αναγκών τους!

Από τις 570 πόλεις που παρακολουθεί η CDP, οι 101 καλύπτουν το 70% της ενεργειακής ζήτησης με ΑΠΕ (υδροηλεκτρική, αιολική και γεωθερμική ενέργεια) και 40 έχουν ήδη φτάσει το αντίστοιχο ποσοστό στο 100%! Αυτή η πρόοδος συνιστά ένα σημαντικό βήμα μπροστά στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ιδίως σε έναν διαρκώς αστικοποιούμενο κόσμο. “Οι πόλεις ευθύνονται για το 70% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και σχετίζονται με την ενέργεια και παρουσιάζουν τεράστιο δυναμικό στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης, αειφόρου οικονομίας” δήλωσε η διευθύντρια της CDP για τις πόλεις, Kyra Appleby, τονίζοντας ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνει η οργάνωση δείχνουν μεγάλη αφοσίωση και φιλοδοξία ώς προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ολοένα και περισσότερες πόλεις σχεδιάζουν σήμερα τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό μείγμα που στηρίζεται πλήρως στις ΑΠΕ, εκ των οποίων οι 80 στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι 58 στις ΗΠΑ. “Αν αυτές οι πόλεις τα καταφέρουν, στη συνέχεια, καθώς τα κόστη συνεχίζουν να πέφτουν και οι τεχνολογικές καινοτομίες στις δυνατότητες αποθήκευσης των μπαταριών και τα  έξυπνα δίκτυα συνεχίζουν να αυξάνονται, οι άλλες πόλεις μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτών”, δήλωσε η Appleby.

Το Burlington στο Vermont είναι η μόνη αμερικανική πόλη που έχει ήδη πετύχει ποσοστό 100%, ενώ στη Βραζιλία, χάρη στο μεγάλο υδροηλεκτρικό δυναμικό, υπάρχουν περισσότερα αστικά κέντρα που ‘τρέχουν” με ΑΠΕ από ό,τι σε όλη την Αφρική, την Ασία και την Ευρώπη μαζί!

Άρθρο με πληροφορίες από το www.power-technology.com

Διαβάστε ΕΔΩ ποιες είναι οι πόλεις που έχουν πετύχει ενεργειακή αυτονομία από τα ορυκτά καύσιμα

Comments are closed