Δημήτρης Μπόλκας: “Τεράστια ζήτηση Τοπογράφων στη χώρα που… δεν θεωρούνται Μηχανικοί!” Διάλεξη στις 18/5 στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διάλεξη του Αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Τοπογράφων Μηχανικών του Penn State University κ. Δημήτρη Μπόλκα, με θέμα “το επάγγελμα του Τοπογράφου Μηχανικού στις ΗΠΑ: τρέχουσα κατάσταση, προκλήσεις και ευκαιρίες”, σηματοδοτεί την επιστροφή στις δια ζώσης εκδηλώσεις του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο Αμφιθέατρο του Τμήματος στην οδό Μ.Αλεξάνδρου 49.

Η ομιλία του κ. Μπόλκα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου και ώρα 19:00 το απόγευμα και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ και το Σύλλογο Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Βορείου Ελλάδας (ΣΔΑΤΜΒΕ). Θα περιλαμβάνει δε, ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με την εκπαίδευση, την πιστοποίηση και την επαγγελματική οργάνωση των Τοπογράφων Μηχανικών στις ΗΠΑ, ενώ θα δοθούν χρήσιμες πληροφορίες για νέους ΑΤΜ που θα επιθυμούσαν την επαγγελματική δραστηριοποίηση τους στις ΗΠΑ. Μετά το τέλος της ομιλίας θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση για ανταλλαγή απόψεων που αφορούν το επάγγελμα του ΑΤΜ και τις προοπτικές του.

Μιλώντας στο blog του ΤΕΕ/ΤΚΜ, ενόψει της εκδήλωσης, ο κ. Δημήτρης Μπόλκας, κάνει λόγο για ένα πολύ ενδιαφέρον όσο και οξύμωρο φαινόμενο που παρατηρείται στις ΗΠΑ: “Παρά το γεγονός ότι στη χώρα οι Τοπογράφοι… δεν θεωρούνται ακριβώς μηχανικοί, η ολοκλήρωση της πιστοποίησης είναι μια απαιτητική διαδικασία, με συνδυασμό εξετάσεων και πρόσληψης εμπειρίας πριν την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και ταυτόχρονα η ζήτηση για την ειδικότητα είναι τέτοια, που τελικά η ύπαρξη αυτής της άδειας, δεν είναι εξίσου απαιτητική για την αγορά, σε σύγκριση με την προσπάθεια και το χρόνο που απαιτούνται για την απόκτησή της! Όλα αυτά θα αναλυθούν στην εκδήλωση, αλλά σε κάθε περίπτωση συνθέτουν μια εικόνα ελκυστική για υψηλής κατάρτισης και ποιότητας Τοπογράφους, όπως είναι οι Έλληνες Τοπογράφοι Μηχανικοί.”

Ο ίδιος εξηγεί: “Στις ΗΠΑ, οποιοσδήποτε μπορεί… να κάνει τον τοπογράφο, ακόμα και ως απόφοιτος λυκείου χωρίς πτυχίο, διότι είναι τέτοια η έλλειψη και η συνεπαγόμενη ζήτηση, που θα βρει αμέσως δουλειά. Είναι ένας κλάδος, που δεν επιλέγεται ιδιαίτερα από τους φοιτητές, αν και έχει τεράστια απορρόφηση από την αγορά εργασίας. Φανταστείτε, ότι οι φοιτητές μου έχουν βρει δουλειά πριν πάρουν πτυχίο. Όμως φυσικά προτιμώνται οι πτυχιούχοι τοπογράφοι, γεγονός που δημιουργεί εξαιρετικές ευκαιρίες για τους Έλληνες τοπογράφους μηχανικούς που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στις ΗΠΑ, εφόσον ξεπεράσουν τους σκοπέλους που υπάρχουν στη διαδικασία μετάβασης και επαγγελματικής δραστηριοποίησης στις ΗΠΑ. Ένα ακόμα πεδίο που θα αναλύσουμε στην εκδήλωση.”

Ακόμα και ανάμεσα σε πτυχιούχους Τοπογράφους των ΗΠΑ, οι Έλληνες παραμένουν 100% ανταγωνιστικοί, επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής του Penn State University: “Γενικά, οι Έλληνες είναι πιο προετοιμασμένοι ήδη από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πριν φτάσουν στο Πολυτεχνείο. Με γνώσεις -για παράδειγμα- μαθηματικών και φυσικής, που στην Αμερική αποτελούν αντικείμενο της πρώτης διετίας σπουδών, πριν την επιλογή της κατεύθυνσης.”

Κληθείς να σχολιάσει γενικότερα τις διαφορές της εκπαιδευτικής διαδικασίας -γενικότερα για τους μηχανικούς- σε Ελλάδα και ΗΠΑ, ο κ. Μπόλκας προσθέτει: “Όπως προείπα, οι φοιτητές μπαίνουν στο πανεπιστήμιο λιγότερο προετοιμασμένοι. Αλλά εντός έχουν μεγαλύτερη τριβή, μέσα από εργασίες και εξετάσεις, ενώ απολαμβάνουν την υποστήριξη από την αγορά εργασίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, γεγονός που υπηρετεί και τους καθηγητές.  Οι παράγοντες της αγοράς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου των προγραμμάτων σπουδών, αλλά παράλληλα στηρίζουν και  την εκπαιδευτική διαδικασία. Στην Αμερική καταφεύγουν ιδιαίτερα στην τεχνολογία. Ο καθηγητής που έχει έλλειψη από κάποια όργανα, για παράδειγμα, μπορεί εύκολα να προμηθευτεί ή να τα δανειστεί από μια εταιρεία που ενδιαφέρεται για τη καλύτερη κατάρτιση των νέων μηχανικών. Υπάρχει ουσιαστική διασύνδεση και συνεργασία των πανεπιστημιακών τμημάτων με την αγορά εργασίας.”

Comments are closed