Η πορεία προς κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης, σε διαδικτυακή εκδήλωση του IFZEB

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των δομικών υλικών και η σημαντική συμβολή τους στην περιβαλλοντική, ενεργειακή και αντισεισμική αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους, παρουσιάστηκαν κι αναπτύχθηκαν τη Δευτέρα 12/4, στη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου “IFZEB: Ευφυείς όψεις για κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας”.

Συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι εξελίξεις, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για την ολιστική αναβάθμιση των κτιρίων με σκοπό την επίτευξη των στόχων για το 2030 και το 2050.
Ιδιαίτερα σημασία δόθηκε στην απαιτούμενη ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη που οδηγούν στην αναβάθμιση των όψεων τόσο αισθητικά όσο και ενεργειακά, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τη δομική ασφάλεια των συστημάτων. Τους ομιλητές απασχόλησε και το εάν τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την επίτευξη των ανωτέρω στόχων επιφέρουν ένα πρόσθετο βαθμό προστασίας σε φέροντα ή μη φέροντα δομικά στοιχεία, βελτιώνοντας την εν λόγω αντισεισμική συμπεριφορά των κατασκευών.

Στη τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης, αφού συνεχάρη διοργανωτές κι ομιλητές για την εκδήλωση, επεσήμανε ότι το θέμα της υλοποίησης των στόχων, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι το σημαντικότερο ζήτημα για όλους. «Εκπροσωπώ τους ανθρώπους που είναι εμπλεκόμενοι με την υλοποίηση αυτών των project των τεχνολογιών. Δεν είναι μονοπωλιακά αντικείμενο των μηχανικών αλλά, σ’ ένα ποσοστό που αγγίζει το 90%, ο χώρος των μηχανικών είναι αυτός που επιστημονικά διαχειρίζεται το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης και της αξιοποίησης της ενέργειας. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, κυρίως από την περιβαλλοντική του σκοπιά κι όχι μόνο για τις προσόψεις των κτηρίων, θέμα για το οποίο ακούσαμε σημαντικά πράγματα στην ημερίδα», σημείωσε ο κ.Τσακούμης και συμπλήρωσε ότι: «Το θέμα της υλοποίησης των στόχων σε σχέση με την κλιματική αλλαγή είναι το σημαντικότερο ζήτημα για όλους μας. Υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα δώσει βιωσιμότητα στον πλανήτη και θα επιτρέψει τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας στη γη. Υπάρχουν κάποιοι στόχοι οι οποίοι φαίνονται δύσκολοι αλλά, πιθανόν να είναι εφικτοί. Πρέπει να προσπαθήσουμε για να τους φτάσουμε».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι το κτηριακό απόθεμα σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο, δεν είναι όμως το μόνο. «Πρέπει να δούμε το θέμα της ηλεκτροκίνησης των οχημάτων, της κυκλικής οικονομίας και συνολικότερα της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων. Σήμερα είμαστε στην καρδιά των σημαντικότερων θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία. Τη δεκαετία 2020-2030, φαίνεται ότι τα ενεργειακά θέματα θα είναι κυρίαρχα, το ακούμε συνέχεια από τους προγραμματισμούς των κυβερνήσεων, της Ε.Ε., τις χρηματοδοτήσεις. Κάθε μηχανικός και το Τεχνικό Επιμελητήριο, είναι στη διάθεση της πολιτείας μέσω των προγραμμάτων τα οποία εξελίσσονται συνέχεια. Ξεκίνησαν ως εξοικονόμηση κατοίκων και συνεχίζουν ως Εξοικονομώ – Αυτονομώ, Ηλέκτρα κ.ο.κ. Είναι πολύ σημαντικό να γίνουν με το σωστότερο τρόπο και την καλύτερη προσέγγιση, από πλευράς κινήτρων και αποτελεσμάτων. Είναι επίσης σημαντικό και η δική μας χώρα αλλά και η Ε.Ε. να αναπτύξει μηχανισμούς ελέγχου αποτελεσματικότητας των ενεργειακών αναβαθμίσεων και γενικότερα των αποτελεσμάτων των ενεργειακών επιπτώσεων, όχι μόνο για τα κτήρια, αλλά και για άλλους τομείς όπου προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση, για να ξέρουμε και που βαδίζουμε», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.

Τόνισε ότι είναι σημαντικό να αναπτυχθούν μέθοδοι χαρτογράφησης του κτηριακού δυναμικού, κάτι που έχει γίνει στο εξωτερικό, με θερμογραφία κι έτσι να γίνει χαρτογράφηση του κτηριακού αποθέματος στη χώρα. «Αυτό πρέπει να το δει το Υπουργείο, ακόμα κι αν γίνει δειγματοληπτικά σε κάποιες περιοχές για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει αν και ξέρουμε από τις χρονολογίες χτισίματος του κτηρίου την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Το σημαντικότερο που έχουμε να πούμε και μας απασχολεί ως κοινωνία κι όχι μόνο ως επαγγελματίες του χώρου είναι ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες ώστε να είναι αποτελεσματικά όλα αυτά τα έργα που προκηρύσσονται και τα χρήματα που θα διατεθούν. Πρέπει επίσης να δούμε την κατάσταση των κτηρίων και από την πλευρά της τρωτότητάς τους, όσον αφορά δηλαδή την ασφάλεια σε σχέση με τους σεισμούς, όπως επίσης και με την υγειονομική τους κατάσταση, κάτι που αναδείχθηκε με την πανδημία. Πέραν από την ενεργειακή αξιοποίηση των κτηρίων και τη βελτίωση της κατάστασής τους όσον αφορά τους κινδύνους από καταστροφές όπως οι σεισμοί, πρέπει να δούμε και τη διάσταση της υγειονομικής τους κατάστασης», κατέληξε ο κ. Τσακούμης.

Για το κύμα ανακαίνισης των κτιρίων και το ισχύον ευρωπαϊκό πλαίσιο μίλησε η κ. Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής, Μέλος των Επιτροπών Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI).

Το θέμα των ενεργειακά ευφυών όψεων ανάπτυξε ο κ. Άγις Μ. Παπαδόπουλος, Καθηγητής, Διευθυντής Εργαστηρίου Κατασκευής Συσκευών Διεργασιών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ.

Για τον αντισεισμικό σχεδιασμό των ευφυών όψεων μίλησε στην εκδήλωση ο κ. Γεώργιος Χ. Μάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Εργαστήριο Πειραματικής Αντοχής Υλικών και Κατασκευών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ΑΠΘ.

Τοποθετήθηκαν επίσης οι κ. Αντώνης Μαρίνος, Διευθυντής Γραφείου, Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ, κ. Γιάννης Κοντούλης, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας των Κτιρίων, Γενικός Δ/ντής της Knauf Insulation, κ. Κώστας Κατάκαλος, Επικ. Καθηγητής, Εργαστήριο Πειραματικής Αντοχής Υλικών και Κατασκευών, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, ΑΠΘ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Μαρία Αναστασιάδου, Γενική διευθύντρια, FIBRAN Δ. Αναστασιάδης Α.Ε και ο κ. Νίκος Παπαιωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Κτηνιατρικής Σχολής.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κώστα Μπλιάτκας, Συγγραφέας – Δημοσιογράφος.

Το έργο υλοποιήθηκει στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου:Τ1ΕΔΚ-02045)».

Comments are closed