Αναστάσιος Τζήκας: “Η ανάπλαση ανεβάζει πολύ ψηλά και τον πήχη της συμβολής της ΔΕΘ στην τοπική οικονομία.”

Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και της συνεισφοράς της Helexpo-ΔΕΘ στην τοπική οικονομία, κομίζει μεταξύ άλλων το εγχείρημα της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου, όπως τονίζει ο Πρόεδρος του εκθεσιακού φορέα κ. Αναστάσιος Τζήκας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Blog του TEE/TKM. Ο ίδιος υπογραμμίζει την ανυπομονησία του έμψυχου δυναμικού της Helexpo-ΔΕΘ, για επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας, ώστε να καλυφθεί γρήγορα το χαμένο έδαφος από την μακρά αναστολή λειτουργίας, που στοίχισε για την οικονομία της Θεσσαλονίκης, την απώλεια περίπου 50 εκατομμυρίων ευρώ!

1.Κύριε Πρόεδρε, ποιος είναι ο προγραμματισμός σε ότι αφορά το εγχείρημα της  Ανάπλασης της ΔΕΘ μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και πόσο γρήγορα πρέπει να περιμένουμε το πέρασμα από τα σχέδια και τις μελέτες στην έναρξη εργασιών;

Πράγματι η έγκριση του χωρικού σχεδίου από το ΣτΕ ήταν μια σημαντική εξέλιξη και καταδεικνύει πως ο σχεδιασμός μας για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου έγινε με γνώμονα το καλό και το συμφέρον της Θεσσαλονίκης και των κατοίκων της. Το έργο της ανάπλασης έχει μπει στις ράγες και εξελίσσεται σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματά μας. Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός και να επιλεγεί από τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή το πρώτο βραβείο. Μάλιστα, ελπίζουμε τον Σεπτέμβριο να μπορέσουμε να εκθέσουμε τα σχέδια και των 15 αρχιτεκτονικών γραφείων που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, μαζί βέβαια με το 1ο βραβείο.

Μένουμε πιστοί στο αρκετά φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών το 2023 και την ολοκλήρωση του νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου το 2026, εφόσον εξελιχθεί η διαδικασία χωρίς απρόοπτα. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός φιλικού προς το περιβάλλον και υπερσύγχρονου, εμβληματικού, Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου με τα υψηλότερα πρότυπα, σε συνδυασμό με ένα αστικό πάρκο πρασίνου για χρήση από τους πολίτες. Και βέβαια θα είναι ευτυχής συγκυρία να γιορτάσουμε εκεί τα 100 χρόνια της ΔΕΘ.

2.Το νέο εκθεσιακό κέντρο, συνεπάγεται και μια νέα ΔΕΘ όσον αφορά τη δομή και το εύρος των δραστηριοτήτων της; Και πόσο θα μεταβληθεί το αποτύπωμα του φορέα στην οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής;

Το αποτύπωμα της ΔΕΘ στην οικονομία της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής είναι ήδη σημαντικό. Κι αυτό φάνηκε πέραν πάσης αμφιβολίας από την απώλεια περί των 50 εκατ.ευρώ από την τοπική οικονομία εξαιτίας της ακύρωσης της 85ης ΔΕΘ τον περσινό Σεπτέμβριο. Τόσο η ΔΕΘ όσο και οι κλαδικές μας εκθέσεις διοργανώνονται όλα αυτά τα χρόνια σε εγκαταστάσεις που δεν είναι πια λειτουργικές. Φανταστείτε λοιπόν τι θα σηματοδοτήσει η δημιουργία ενός σύγχρονου, βιοκλιματικού, πράσινου και προσαρμοσμένου στα διεθνή πρότυπα εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου για την τόνωση των εκθέσεων και την προσέλκυση εκθετών και επισκεπτών. Πιστεύω ότι η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα τόσο για τον εκθεσιακό φορέα όσο και για την τοπική οικονομία. Ο πήχης ανεβαίνει πολύ ψηλά και οι εκθέσεις μας θα αποκτήσουν ένα νέο σπίτι, που θα αναδείξει και όλα τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Γινόμαστε πιο ανταγωνιστικοί, με αξιώσεις και η πόλη γίνεται περισσότερο πράσινη και αναβαθμίζεται πολεοδομικά. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η παρέμβαση τελικά θα βελτιώσει αισθητά την καθημερινή ζωή των Θεσσαλονικέων.

3.Ο απολογισμός της πανδημίας και για τη HELEXPO-ΔΕΘ, προφανώς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Ποια είναι η μέχρι τώρα εικόνα και πόσο γρήγορα βλέπετε την αισθητή μεταβολή της προς το θετικό;

Συνολικά ο εκθεσιακός κλάδος της χώρας μας έχει πληγεί, με τις απώλειες να εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 200 εκατ.ευρώ. Άλλωστε, οι εκθέσεις είναι ο μόνος κλάδος που δεν δούλεψε καθόλου αυτόν τον ενάμιση χρόνο.

Όσο για τη ΔΕΘ-Helexpo, όπως είναι γνωστό, είμαστε σε αναστολή με μικρά ενδιάμεσα στάδια λειτουργίας της εταιρείας. Μετά από ένα πολύ καλό 2019, προβλέπαμε μια σημαντικά κερδοφόρα χρονιά το 2020, όπως έδειχνε και η Agrotica, όμως όλα ανατράπηκαν και οι ζημίες της περσινής χρήσης είναι μεγάλες. Εφόσον μάς δοθεί το «πράσινο φως» να λειτουργήσουμε με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους απαιτούμενους κανονισμούς, ώστε να είναι ασφαλείς οι εκθέτες και οι επισκέπτες μας, θα επιδοθούμε σε έναν αγώνα δρόμου για την επιστροφή στην κανονικότητα, όσο αυτό είναι εφικτό.

4.Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους μπορεί να εκφραστεί και να αποδώσει μελλοντικά η συνεργασία της HELEXPO-ΔΕΘ με το ΤΕΕ/ΤΚΜ, πέραν του γνωστού πεδίου, που αφορά στην Ανάπλαση της ΔΕΘ;

Η συνεργασία μας με το ΤΕΕ/ΤΚΜ έχει ήδη ξεκινήσει. Άλλωστε, στο πεδίο της ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου συνεργαστήκαμε στενά για την επάνδρωση των μελετητικών και επιστημονικών ομάδων που προετοίμασαν το χωρικό σχέδιο τόσο με το ΤΕΕ/ΤΚΜ όσο με το ΑΠΘ. Η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στην επόμενη φάση, των μελετών και των κατασκευαστικών εργασιών, ενώ βλέπω σημαντική προοπτική για συμπράξεις και στη διοργάνωση εκθέσεων και συνεδριακών εκδηλώσεων γύρω από τα νέα πράσινα τεχνικά και δομικά υλικά, με βάση μια σύγχρονη βιοκλιματική οπτική.

Comments are closed