Πήρε ΦΕΚ το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των Κεραμείων Αλλατίνη

Εγκρίθηκε το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την αξιοποίηση του ιστορικού βιομηχανικού ακινήτου των Κεραμείων Αλλατίνη στην ανατολική Θεσσαλονίκη και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Το εν λόγω ακίνητο είναι εμβαδού 81,2 στρεμμάτων και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό όριο του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε τμήμα της ευρύτερης περιοχής που έχει την ονομασία «Νοτιοανατολική Πύλη Θεσσαλονίκης», πολύ κοντά στον σταθμό Νέας Ελβετίας του Μετρό Θεσσαλονίκης και στην περιφερειακή οδό. Ιδιοκτήτης του ακινήτου και φορέας κίνησης της διαδικασίας είναι η ΣΤΑΝΤΑ ΑΕΔΑ (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων), συμφερόντων του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη

Η δόμηση προτείνεται να αναπτυχθεί κάθετα στην νοτιοδυτική πλευρά του ακινήτου, με τη δημιουργία ψηλού κτιρίου 30 ορόφων και ύψους 100 μ., ενώ το υπόλοιπο ακίνητο θα αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου και πολιτισμού, με προβλεπόμενη – μεταξύ άλλων – αποκατάσταση και αξιοποίηση των υφιστάμενων επτά διατηρητέων κτηρίων.

Σύμφωνα, επίσης, με την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ένα από τα επτά διατηρητέα κτήρια θα εκχωρηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης για πολιτιστικές εκδηλώσεις μητροπολιτικής κλίμακας, ενώ επίσης γίνεται μνεία σε λειτουργία Μουσείου.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ δεν επιτρέπονται οι χρήσεις για κατοικία, τουριστικά καταλύματα και στάθμευση στα κτίσματα που είναι χαρακτηρισμένα ως διατηρητέα από το ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/30849/899/16-05-2006 απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Επίσης, επιτρέπεται «μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος κτηρίων: 100 μέτρα», ήτοι εγκρίνεται η ανέγερση του ουρανοξύστη που δρομολογεί η εταιρεία, με προοπτική να αποτελέσει το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, ενώ προβλέπεται μέσος συντελεστής δόμησης 0,8 και μέγιστο ποσοστό κάλυψης 25%, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των υφιστάμενων διατηρητέων κτισμάτων.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

Comments are closed