Στην ολομέλεια της Βουλής το Ν/Σ για την αξιοποίηση των παραθαλάσσιων περιοχών

Πηγή φωτογραφίας: pixabay.com

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τους «Όρους αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» μετά την ψήφισή του επί της Αρχής στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, προανήγγειλε τρεις νομοτεχνικές βελτιώσεις που θα αφορούν στη μείωση της επιβάρυνσης για τα ναυταθλητικά σωματεία, τη ρύθμιση των αποστάσεων για τα ομπρελοκαθίσματα μεταξύ εφαπτόμενων μικρών επιχειρήσεων και τη μείωση του ποσοστού υπέρβασης της επιτρεπόμενης από τη σύμβαση κάλυψης της παραλίας προκειμένου να επιβληθούν οι αυστηρές ποινές που προβλέπει το σχέδιο νόμου.  «Θα πάει αρκετά κάτω από το 50% που προβλέπεται τώρα. Είναι μια σωστή επισήμανση από περιβαλλοντικές οργανώσεις, την οποία λαμβάνουμε υπόψη γιατί δεν είμαστε δογματικοί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Στην αρμόδια Επιτροπή, «υπέρ» του νομοσχεδίου επί της αρχής τάχθηκε η ΝΔ, ενώ  καταψήφισαν ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στη δυσμενή κριτική από κόμματα της Αντιπολίτευσης αλλά και από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου νομιμοποιούνται αυθαίρετα επί της παραλίας και του αιγιαλού, είπε πως αυτό δεν προκύπτει από κανένα άρθρο ή παράγραφο του νομοσχεδίου.

Όσον αφορά στη διασφάλιση της της ελεύθερης πρόσβασης τόνισε πως για πρώτη φορά  πέρα από την Συνταγματική κατοχύρωση τίθενται κυρώσεις για όσους δεν σέβονται το νόμο.

Comments are closed